Iisraeli parlament kiitis laialisaatmise eelnõu heaks

Copy
Iisraeli parlament.
Iisraeli parlament. Foto: AHMAD GHARABLI / AFP / Scanpix

Iisraeli parlament kiitis täna ühehäälselt heaks eelnõu parlamendi laialisaatmise kohta, mis sillutab tee viiendate üldvalimisteni vähem kui nelja aasta jooksul.

Peaminister Naftali Bennetti koalitsioon ja ekspeaminister Benjamin Netanyahu juhitud opositsioon on knessetis eelnõu üle jagelenud alates läinud nädalast.

Koalitsioon nõudis parlamendi kiiret laialisaatmist, kui Bennett teatas, et tema aasta vana kaheksaparteiline ja ideoloogiliselt kirev koalitsioon enam ei toimi.

Netanyahu ja tema liitlased on pidanud aga läbirääkimisi uue valitsuse moodustamiseks praeguse parlamendi koosseisu raames, mis lubaks valimised ära hoida.

Esmaspäeval jõuti leppeni eelnõu toetamise osas ning see peaks lõpliku heakskiidu saama kolmapäeva lõpuks.

Opositsiooni valmidus parlament laiali saata annab mõista, et Netanyahu katse uut valitsust moodustada ei kandnud vilja.

Eelnõu kohaselt saadetakse parlament laiali ning uued valimised toimuvad 25. oktoobril või 1. novembril.

Kui seadus läbib kolmanda lugemise, annab Bennett võimuohjad üle välisminister Yair Lapidile, nagu näeb ette nende mullu sõlmitud võimujagamislepe.

Võimuliidule sai saatuslikuks seadus, mis võimaldab juudiasunikel Läänekaldal elada Iisraeli jurisdiktsiooni all, samas kui palestiinlased elavad sõjaväeokupatsiooni reeglite tingimustes.

Koalitsiooniparteid Meretz ja araablaste Ra'am keeldusid pikendamast seadust, mis lubab juudiasunikele sama õiguslikku staatust, mis on inimestel, kes elavad Iisraeli rahvusvaheliselt tunnustatud piirides.

Usurahvuslasest Bennett, kes kunagi oli asunike lobitöötaja, ei tahtnud meetme aegumist juuni lõpus. Parlamendi laiali saatmine tähendab, et seadus jääb praeguseks kehtima ning uus hääletus sel teemal korraldatakse pärast uusi valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles