G7 toetab Scholzi kliimaklubi-ideed

Copy
Suurbritannia peaminister Boris Johnson, USA president Joe Biden, Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Mario Draghi G7 kohtumisel Saksamaal.
Suurbritannia peaminister Boris Johnson, USA president Joe Biden, Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Mario Draghi G7 kohtumisel Saksamaal. Foto: Ludovic Marin/POOL/AFP/Scanpix

G7 liidrid soovivad rakendada Saksamaa kantsleri Olaf Scholzi ideed rahvusvahelisest kliimaklubist, mis tegeleks ambitsioonikama kliimakaitsega väiksemas ringis.

G7 toetab sellise avatud ja koostööl põhineva klubi eesmärke ning soovib teha koostööd, et see 2022. aasta lõpuks luua, selgub G7 tippkohtumise lõppdeklaratsiooni lõppversioonist, mis tehti kättesaadavaks uudisteagentuurile dpa.

Kliimaklubi peaeesmärk on vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid, neid mõõta ja registreerida. Lisaks sellele soovib klubi võidelda tootmise ümberpaigutamise vastu riikidesse, kus kliimaeeskirjad on leebemad. Täiendava eesmärgina nimetatakse tööstuse kliimasõbralikku ümberkorraldamist.

Majanduslikult tugevad G7 riigid soovivad energiapartnerluse abil aidata vaesemaid riike teadmiste ja rahastusega kliimasõbralikumale majandusele üleminekul.

Liit oleks avatud riikidele, kes on võtnud eesmärgiks ja kohustuseks rakendada 2015. aasta Pariisi kliimalepet. Kliimalepe näeb ette globaalse kliimasoojenemise piiramist oluliselt alla 2 kraadi võrreldes industriaalajastu eelse ajaga, püüdes samal ajal hoida soojenemist 1,5 kraadini.

Kliimaklubi liikmed peaksid kiirendama jõupingutusi, et ellu viia otsused, mis lepiti kokku eelkõige Glasgow kliimakonverentsil. Koos partneritega ka väljaspool G7-riike soovivad nad edendada ambitsioonikat kliimapoliitikat kogu maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles