Sturgeon: Ühendkuningriik kui vabatahtlik liit on väljamõeldis

Postimees
Copy
Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Foto: Russell Cheyne / Reuters / SCANPIX

Täna avaldas Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon Holyroodi parlamendis, et plaanib uut iseseivusreferendumit 19. oktoobriks 2023. aastal, aga hääletuse tulemust tuleks pidada soovituslikuks, mitte juriidiliselt siduvaks. 

«Šotimaa on Suurbritannia osaks jäämise eest karmilt maksnud,» kõneles Sturgeon Edinburghis asuvas parlamendis. 

«Ma ei luba šoti demokraatial jääda Boris Johnsoni vangiks. Usk Šotimaa iseseisvusse on usk häbenematult positiivsesse tulevikuvisiooni: konkurentsitud energiavarud, looduspärand, kõrgelt kvalifitseeritud ja loominguline elanikkond,» lisas Sturgeon. 

«Me oleme alustanud inimestele otsustamisvõime tagasiandmise protsessi. Demokraatia pole mitte ainult õige, vaid ka ainus tee. Ma ei taha olla Boris Johnsoni pakutud plaanidest,» selgitas minister täna. 

Sturgeoni väitel põhineb demokraatliku mandaadid olemasolu iseseisvust toetavate parteide SNP (Scottish National Party) ja Šotimaa Roheliste enamuses kohalikus valitsuses. 

«On aeg anda inimestele demokraatlik valik, mille poolt nad on hääletanud, ja seejärel iseseisvuda, et ehitada Šotimaa ja meie ülejäänud Ühendkuningriigi sõprade vahelises tõelises võrdsete partnerluses jõukam ja õiglasem riik,» vahendas Briti meediaväljaanne BBC Sturgeoni sõnu.

2014. aastal toimunud Šotimaa iseseisvusreferendum leidis aset tänu Ühendkuningriigi valitsuse nõusolekule, aga ÜK tänased ministrid on lubanud taotlust mitte rahuldada. 

«Hetkel pole sobiv aeg rääkida järjekordsest referendumist», kommenteeris Sturgeoni plaane Suurbritannia valitsuse pressiesindaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles