ÜRO: Ukrainas on 6,2 miljonit sisepagulast

Copy
Robootika klass sõjapõgenikest lastele Dnipros. Foto on illustratiivne.
Robootika klass sõjapõgenikest lastele Dnipros. Foto on illustratiivne. Foto: Mykola Miakshykov / Scanpix

Ukrainas on Venemaa sissetungi tõttu pidanud kodunt põgenema ja mõnda teise piirkonda asuma üle 6,2 miljoni inimese, ütles täna ÜRO.

Lisaks neile on 5,26 miljonit inimest sõja algusest peale Ukrainast pagenud ja teistes Euroopa riikides põgenikuna registreeritud.

23. juuni seisuga oli Ukrainas 6,275 miljonit sisepagulast (IDP), ütles ÜRO Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM).

See on pisim arv registreeritud sisepagulasi alates Vene vägede sissetungist 24. veebruaril.

IOM on viinud veebruarist alates läbi kuus põgenikeloendust ja kõige rohkem oli sisepagulasi 3. mail, siis ulatus nende arv kaheksa miljonini.

Viimase uuringu põhjal on 5,55 miljonit algselt nii välismaale kui Ukraina sees põgenenud inimest nüüdseks kodukohta naasnud.

«Kõige suurem häda on nii pagulaste kui mittepagulaste puhul juurdepääsuga tervishoiuteenustele ja haridusele, aga ka purustatud elumajade taastamisega,» ütles IOM.

Sisepagulastest moodustavad praegu umbes 65 protsenti naised.

Umbes 61 protsenti kõigist IDP-dest on Ida-Ukrainast, kuhu lahingutegevus on koondunud. 15 protsenti on põhjast, 11 Kiievist ja sama palju Lõuna-Ukrainast.

Kõige rohkem liigutakse Ida-Ukrainas mõnda teise kohta idas, vähem riigi kesk- ja lääneossa.

Umbes 20 protsendis sisepagulaste leibkondadest on 1-4-aastased lapsed, 51 protsendis eakad ja 36 protsendis krooniliste haigustega pereliikmed.

IOM viis uuringu läbi 17.-23. juunini, küsitledes juhuvalimiga telefonitsi 2000 anonüümseks jäänud elanikku vanuses üle 18 aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles