Draghi: G20 eesistuja sõnul ei osale Putin Bali tippkohtumisel

Copy
Apurva Kempinsky hotell Bali saarel, kus novembris peetakse G20 tippkohtumine.
Apurva Kempinsky hotell Bali saarel, kus novembris peetakse G20 tippkohtumine. Foto: MAST IRHAM / EPA / Scanpix

Indoneesia president ja G20 eesistuja Joko Widodo välistab Vene riigipea Vladimir Putini osalemise ühenduse novembrikuisel tippkohtumisel Bali saarel, ütles täna Itaalia peaminister Mario Draghi.

Indoneesia on sel aastal G20 eesistuja ning lääneriigid on püüdnud mõjutada president Widodot, et ta ei kutsuks Putinit tippkohtumisele, ehkki aprillis teatas ta Vene presidendile kutse saatmisest.

«President Widodo välistab selle,» ütles Draghi Saksamaal G7 tippkohtumise lõppedes. Widodo oli kohtumisel külalisena.

«Ta oli kategooriline: ta (Putin) ei tule.»

Draghi lisas, et Putin võib osaleda distantsilt, aga seegi pole kindel.

Kremli nõunik Juri Ušakov ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et Putinil on kavas 15.-16. novembri Bali tippkohtumisest osa võtta.

«Oleme saanud ametliku kutse... ja oleme vastanud positiivselt, öeldes, et oleme huvitatud osalemisest,» ütles ta. Kutse oli isiklikuks osalemiseks, lisas Ušakov.

Indoneesia on sarnaselt mitme teise tärkava majandusega püüdnud säilitada Vene-Ukraina sõjas erapooletust ning kutsunud üles sellele rahumeelset lahendust leidma.

Widodo sõidab nüüd Saksamaalt Kiievisse Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga kohtuma ja siis Moskvasse, kus kohtub Putiniga. Ta on kutsunud ka Zelenskõi G20 tippkohtumisele.

Indoneesia president on öelnud, et püüab mõlemal kohtumisel mõjutada pooli rahukõnelusi alustama.

Mõned lääneriikide liidrid on öelnud, et võtavad Bali kohtumisest osa ka siis, kui sinna tuleb Putin.

Saksa kantsler Olaf Scholz on veel äraootaval seisukohal, kuid Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen on öelnud, et tema ei välista Putiniga ühe laua taha istumist.

«Tähtis on öelda talle näkku, mida me temast arvame,» tõi von der Leyen põhjenduseks.

G20 riigid moodustavad umbes 80 protsenti kogu maailma majandustoodangust, samas arenenud tööstusriikide ühenduse G7 maad annavad kokku ligi 31 protsenti.

Tagasi üles