Erdoğani kantselei: Türgi sai, mida tahtis (6)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdogan.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Türgi sai, mis tahtis Rootsilt ja Soomelt, et nõustuda toetama nende taotlust ühineda NATO-ga, teatas teisipäeval president Recep Tayyip Erdoğani kantselei.

«Türgi on saavutanud märkimisväärseid edusamme võitluses terroriorganisatsioonidega,» seisis Türgi avalduses. Kantselei lisas: «Türgi sai, mida tahtis.» 

Põhjamaad soostusid tegema Türgiga täielikku koostööd võitluses PKK ja teiste kurdi rühmituste vastu, öeldakse avalduses. Samuti on nad nõustunud tühistama embargo Türgile relvatarnetele, mis kehtestati vastuseks Ankara 2019. aasta sõjalisele sissetungile Süüriasse.

Erdoğani büroo sõnul keelavad need riigid kurdi võitlejate jaoks raha kogumise ja nende värbamise ning tõkestavad terroripropaganda Türgi vastu.

Kurdistani Töölispartei (PKK) aastakümneid väldanud võitluses Türgi riigi vastu on hukkunud kümneid tuhandeid inimesi. Ankara ja enamik selle lääneliitlasi peab PKK-d terroriorganisatsiooniks. Kuid rühmituse Süüria haru YPG on olnud oluline tegija USA juhitavas rahvusvahelises koalitsioonis Islamiriigi vastu.

Stoltenberg: NATO esitab Soomele ja Rootsile ametliku liitumiskutse

NATO liidrid esitavad kolmapäeval Soomele ja Rootsile ametliku kutse alliansiga liituda pärast seda, kui Türgi oma vastuväidetest loobus ja nendega kokkuleppe sõlmis, ütles NATO juht Jens Stoltenberg.

«Mul on hea meel teatada, et meil on nüüd sõlmitud leping, mis sillutab tee Soome ja Rootsi liitumiseks NATOga. Türgi, Soome ja Rootsi on allkirjastanud memorandumi, mis käsitleb Türgi muresid, sealhulgas relvaekspordi ja terrorismivastase võitluse osas,» ütles Stoltenberg teisipäeval pärast Madridis peetud läbirääkimisi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles