Stoltenberg: Venemaa kujutab otsest ohtu NATO julgeolekule (1)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg räägib ajakirjanikele Madridi tippkohtumisel.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg räägib ajakirjanikele Madridi tippkohtumisel. Foto: FERNANDO VILLAR / EPA / Scanpix

NATO tippkohtumisel Madridis on kolmapäeval kavas määratleda Venemaa ohuna, mis ähvardab liikmesriikide julgeolekut, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

«Ütleme selgelt välja, et Venemaa kujutab otsest ohtu meie julgeolekule,» rääkis Stoltenberg enne NATO strateegilise kava avalikustamist.

Stoltenbergi sõnul on Madridi tippkohtumine «ajalooline» ning sellega kujundatakse ümber seitse aastakümmet kestnud allians, mis seisab silmitsi Moskva Ukraina vastu korraldatud agressioonisõja kõigi tagajärgedega.

«Me kohtume keset kõige tõsisemat julgeolekukriisi alates teisest maailmasõjast,» ütles Stoltenberg.

NATO-l on kavas käivitada oma kaitse- ja heidutusvõime suurim uuendus pärast külma sõja lõppu, milleks tugevdatakse oluliselt vägesid idatiival ja suurendatakse kõrge valmisolekuga vägede hulka.

Allianss pöörab uuendatud strateegilises kontseptsioonis esmakordselt tähelepanu ka Hiina kasvavast võimsusest tulenevatele ohtudele.

«Hiina ei ole vastane,» kinnitas Stoltenberg. «Aga loomulikult peame me arvestama tagajärgedega oma julgeolekule, kui näeme, et Hiina investeerib kõvasti uude nüüdisaegsesse sõjalisse võimekusse, kaugmaarakettidesse või tuumarelvadesse ja püüab ka kontrollida olulist taristust, nagu näiteks G5.»

Selle fookusnihke märgiks võtavad esimest korda NATO tippkohtumisest osa ka Lõuna-Korea ja Jaapani liidrid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles