Austraalia valitsus ei nõustunud söe- ja gaasiprojekte peatama (1)

Copy
Kivisöehunnikud Austraalias Uus-Lõuna-Walesi osariigis Newcastle'i sadamas.
Kivisöehunnikud Austraalias Uus-Lõuna-Walesi osariigis Newcastle'i sadamas. Foto: Daniel Muñoz / Reuters / Scanpix

Austraalia kliimamuutuse minister lükkas kolmapäeval tagasi ettepaneku peatada ajutiselt uued söe- ja gaasiprojektid.

Austraalia on üks maailma suuremaid fossiilkütuste eksportijaid, kuid vasaktsentristlik Tööpartei valitsus lubas mais võimule tulles senisest suuremaid emissioonikärpeid.

Fossiilkütuste kaevandamise sektori koomaletõmbamine on põhjustanud kokkupõrkeid valitsuse ja valimistel rekordilise toetuse saanud roheliste vahel.

Kliima- ja energiaminister Chris Bowen lükkas kolmapäeval ajakirjanike küsimustele vastates tagasi idee kehtestada moratoorium uutele gaasi- ja söeprojektidele, mille panid ette rohelised.

«Ei,» ütles Bowen, kinnitades, et austab küll roheliste seisukohti, kuid Tööparteil on mandaat valijatelt, kes andsid erakonnale valitsemiseks vajaliku parlamendienamuse.

Boweni sõnul ütles ta parlamendi rohelistele ja sõltumatutele liikmetele, et valitsus kaalub hea meelega mõistlikke ettepanekuid, mis tema programmiga sobivad.

Roheliste liider Adam Bandt ütles juuni algul AFP-le, et tema erakonna jaoks, mis tagab senatis võimutasakaalu, on Tööpartei toetus 114 uuele söe- ja gaasikaevandusele võtmeküsimus.

«Uute söe- ja gaasikaevandustega kliimasõda ei lõpeta,» ütles ta.

Austraalia kuulub maailma kolme suurema kivisöe- ja gaasieksportija hulka, kuid on viimastel aastatel kannatanud rängalt kliimamuutusest tingitud loodusõnnetuste nagu põuad, üleujutused ja metsatulekahjud all, mis on ka valijad häälekamaks teinud.

Bowen ütles, et Tööpartei eesmärk vähendada heitkoguseid 2030. aastaks 43 protsendini, võrreldes eelmise valitsuse lubatud 26-28 protsendiga, ei ole veel lagi.

«Meie soov on, et meie kohustused tööstuse, osariikide ja territooriumide ning austraalia rahva ees annavad tulemuseks eeloleval kümnendil veelgi suuremad emissioonikärped,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles