Türgi taotleb Soomest ja Rootsist 33 terrorikahtlusaluse väljaandmist

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdogan NATO tippkohtumisel Madridis.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan NATO tippkohtumisel Madridis. Foto: MANU FERNANDEZ/AP/Scanpipx

Türgi teatas, et taotleb 33 terrorismis kahtlustatava väljaandmist Rootsist ja Soomest vastavalt kokkuleppele, mis sillutas tee Ankara leebumisele ja Põhjala riikide NATO liikmesuse toetamisele.

«Me taotleme terroristide väljaandmist vastavatest riikidest uue leppe raamistiku alusel,» mille allkirjastasid teisipäeval Türgi, Rootsi ja Soome välisminister, vahendas Türgi telekanal NTV justiitsminister Bekir Bozdaği sõnu.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan loobus teisipäeval Madridis NATO tippkohtumise eel peetud raskete kõneluste tulemusena vastuseisust Soome ja Rootsi alliansiga liitumisele.

Ankara ei viivitanud saavutatud kokkuleppe proovilepanekuga ning justiitsminister teatas, et nõuab Soomelt ja Rootsilt väidetavate kurdi mässuliste ning 2016. aasta riigipöördekatses süüdistatava rühmituse liikmete väljaandmist.

Bozdaği sõnul oodatakse Soomelt 12 ja Rootsilt 21 kahtlusaluse väljaandmist. Nende hulgas on keelatud Kurdistani Töölispartei (PKK) liikmeid ja isikuid, keda seostatakse rühmitusega, mida juhib USAs elav islamivaimulik Fethullah Gülen.

Alates 1984. aastast Türgi riigi vastu võidelnud PKK on terrorinimekirja kandnud lisaks Türgile ka Euroopa Liit ja USA.

Gülen eitab süüdistusi 2016. aasta nurjunud riigipöörde korraldamises.

Teisipäeval allkirjastatud memorandumis lubavad Soome ja Rootsi käsitleda kiiresti ja põhjalikult Türgi seni lahendamata väljasaatmise ja väljaandmise taotlusi. Samuti kohustuvad Põhjamaad tühistama embargo Türgi relvatarnetele, mis kehtestati vastuseks Ankara 2019. aasta sõjalisele sissetungile Süüriasse.

Erdoğani kantselei tervitas kokkulepet ja kinnitas, et Ankara sai, mida tahtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles