NATO LAIENEMINE ⟩ Rootsi kurdid pelgavad väljaandmisi Türgile ja süüdistavad valitsust reetmises (2)

Postimees
Copy
Rootsi peaminister Magdalena Andersson ja Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga eile Madridis.
Rootsi peaminister Magdalena Andersson ja Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga eile Madridis. Foto: Murat Cetinmuhurdar / Türgi presidendi pressiteenistus / Reuters / Scanpix

Kui Soome president Sauli Niinistö on öelnud, et neil pole ühtegi lahendamata Türgi väljaandmistaotlust, siis Rootsi kaitsepolitseil on nimekiri vähemalt kümmekonnast Kurdistani Töölisparteiga (PKK) seotud isikust, keda nüüd võib oodata väljaandmine Ankarale, mistõttu on kurdi kogukonna esindajad ärevil ja kõneldakse ka välisminister Ann Linde umbusaldamisest.

Muu hulgas seisab Türgiga saavutatud kokkuleppes, mis kõrvaldab Ankara veto Soome ja Rootsi liitumisele NATOga, et kaks Põhjamaad ei toeta Süüria kurdide rühmitusi Rahvakaitse Üksused (YPG) ja Demokraatliku Ühtsuse Partei (PYD), ilma et täpsustatakse, mida see detailselt endas kätkeb.

«Ma olen pisut mures, sest ma ei tea, mida Rootsi ja Soome on lubanud järeleandmistena Türgile,» lausus lepet kommenteerides SVT-le kurdi rahvusest Rootsi kirjanik ja arvamusliider Kurdo Baksi, kes näeb väljaandmisohtu nii kurdidele kui demokraatiameelsetele türklastele, kes on Rootsis varjupaika otsinud.

Rootsi kaitsepolitseil (Säpo) on Dagens Nyheteri andmeil nimekiri riigis viibivatest PKKga seotud isikutest ning lehe allikate sõnul on juttu vähemalt kümmekonnast inimesest. Nende väljaandmist puudutati asjaga kursis olevate allikate väitel ka kõnelustel Türgiga.

Tänavu on Rootsi Türgile andnud välja kaks PKKga seotud inimest ning valitsusallika kohaselt võidakse välja anda veel teisigi. Säpo ei kinnitanud, kui palju isikuid on jälgimise all seoses PKK-sidemetega.

Kurdi päritolu parteitu Rootsi parlamendisaadik Amineh Kakabaveh nimetas valitsuse kokkulepet Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga kurdide reetmiseks. «Nad müüvad maha kõik NATO liikmesuse nimel. See on Rootsi jaoks kurbuse päev,» ütles ta Dagens Nyheterile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles