Soomes suhtutakse memorandumi mõjudesse ettevaatlikult

Hanna Einmann
, ajakirjanik
Copy
Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu, NATO peasekretär Jens Stoltenberg, Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, Soome president Sauli Niinistö ja Rootsi peaminister Magdalena Andersson pärast memorandumi allkirjutamist Madridis.
Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu, NATO peasekretär Jens Stoltenberg, Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, Soome president Sauli Niinistö ja Rootsi peaminister Magdalena Andersson pärast memorandumi allkirjutamist Madridis. Foto: Kiko Huesca / EPA / Scanpix

Türgi toetus Soome ja Rootsi NATO liikmelisuse taotlusele tuli positiivse üllatusena, kuid eelmainitud riikide vahelise kolmepoolse memorandumi tõlgendus võib tulevikus lahkarvamusi tekitada.

Soome meediaväljaannetes on täna ja eile õhtul mõtiskletud, millised on memorandumi võimalikud tulevad mõjud. Otseseid seaduse muudatusi veel ei oodata.

Türgi arvamuse kiire muutumine üllatas Soome välispoliitilise instituudi vanemteadurit ja Türgi-asjatundjat Toni Alaranta.

«Veel üleeile õhtul, kui Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Ankarast lahkus, oli vestlus väga terav,» meenutas Alaranta Soome Rahvusringhääling YLEle.

«Siin on ilmselt põhjust hiljem proovida kokkulepitut analüüsida. See mida Rootsi on terrorismiga seoses lubanud, ajab segadusse,» ütles Alaranta. Samas lisas ta, et kokkulepitud asjade juurde tuleb tagasi pöörduda näiteks ka siis, kui Türgi oma nõudmistes memorandumi tõlgendamisruumi ära proovib kasutada.

Soome välispoliitilise instituudi teadur Matti Pesu aga tõdes ajalehele Helsingin Sanomat, et Soome huvides oleks, et memorandumi juurde hiljem enam pöörduma ei peaks.

«Soome seisukohalt oleks soovitav, et Türgi oleks nii suure surve alla Soome ja Rootsi NATO liikmelisuse finišisse saamisega, et nad enam mingit lisalüpsmist ei teeks,» ütles Pesu.

Eile õhtul pärast pea neli tundi kestnud Soome, Rootsi ja Türgi riigijuhtide vahelist kohtumist teatasid riigid, et Türgi toetab Soome ja Rootsi NATOga liitumist.

Kohtumisel kirjutasid riikide esindajad alla kolmepoolsele memorandumile, mille järgi toetavad Rootsi, Soome ja Türgi üksteist julgeolekut ähvardavate ohtude vastu täielikult.

Muu hulgas kohustuvad Rootsi ja Soome mitte toetama gruppe, mida Türgi terroristlikeks tõlgendab. Samas kohustati Rootsi ja Soome Kurdistani Töölisparteid (PKK) terroristlikuks organisatsiooniks määratlema.

Lisaks peavad Soome ja Rootsi loobuma embargost Türgi relvatarnetele.

Mitmed Soome poliitikud suhtusid teatesse optimistlikumalt kui asjatundjad ja võtsid sotsiaalmeediaplatvormi Twitter kaudu sõna eile õhtul.

«Tähtis samm Soome ja Rootsi NATO liikmelisuse suunas,» vastas Soome peaminister Sanna Marin Presidendi kantselei avaldatud president Niinistö teatele.

Ka Niinistö ise kutsus läbirääkimiste tulemusi sammuks edasi, samas vaimus jätkas ka Soome kaitseminister Antti Kaikkonen.

«Finišisse on veel pikk tee minna, kuid me läheme sinna,» tõdes kaitseminister ning lisas, et eile nähti diplomaatia ja läbirääkimiste tõelist võimu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles