Briti peaminister: G20 tippkohtumist ei tohi Putini tõttu boikottida (2)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson NATO tippkohtumisel Madridis.
Briti peaminister Boris Johnson NATO tippkohtumisel Madridis. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson hoiatas täna, et novembris Indoneesias toimuvat G20 tippkohtumist ei tohiks Vene presidendi Vladimir Putini osavõtu korral boikottida, sest see annaks tema sõnul propagandavõimaluse teistele.

Indoneesia on tänavu tööstusriikide ühenduse G20 roteeruv eesistuja ja Lääs on avaldanud Jakartale survet jätta Vene president kohtumiselt kõrvale. Aprillis teatas Indoneesia, et on saatnud talle kutse.

«Ma oleks üdini hämmastanud, kui Putin isiklikult kohale läheb. Ta on paaria,» ütles Johnson Madridis NATO tippkohtumise ajal ajakirjanikele.

«Ma ei usu, et ta läheb. Küsimus on, kas me, lääneriigid, jätame oma kohad G20-s tühjaks ja jätame kõik argumendid Hiinale, Venemaale?» jätkas ta. «Arvan, et kui jätta kohtadesse nagu G20 minemata, kannab see endas ohtu anda propagandavõimalus teistele.»

Kreml on teatanud, et Putin osaleb 15.–16. novembril toimuval tippkohtumisel.

Indoneesia, nagu enamik teisigi arenevaid majandusi, on võtnud neutraalse positsiooni ja kutsunud lahendama Vene kallaletungi Ukrainale rahumeelselt.

Indoneesia president Joko Widodo kohtus kolmapäeval Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga ja sõidab neljapäeval Moskvasse. Samuti osales ta sel nädalal G7 tippkohtumisel Saksamaal.

Saksa kantsler Olaf Scholz ütles teisipäeval, et G7 juhid ei taha G20 killustada ja plaanivad tippkohtumisel osaleda.

Putin osales mullu oktoobris Roomas toimunud G20 tippkohtumisel koroonaviiruse kriisi tõttu videosilla kaudu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles