Elizabeth II kohtus referendumiteate järel Šotimaa juhiga

Copy
Briti kuninganna Elizabeth II ja Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon, 29. juuni 2022.
Briti kuninganna Elizabeth II ja Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon, 29. juuni 2022. Foto: Jane Barlow / POOL / AFP / Scanpix

Briti kuninganna Elizabeth II kohtus täna Šotimaa esimese ministri Nicola Sturgeoniga, kes teatas päev varem plaanist korraldada uus iseseisvusreferendum.

Monarh kohtus Sturgeoniga Edinburgh'is Holyroodhouse'i palees, kuid nende vestluse üksikasju ei avaldatud.

Kuninganna on Šotimaal iga-aastase «Holyroodi nädala» raames, mil tema ja teised kuningapere liikmed Šotimaal kohtumisi peavad.

Kuninganna on 96-aastane ja avalikke esinemisi alates oktoobrist liikumisprobleemide tõttu järsult vähendanud, mistõttu ei oodatud, et ta pika reisi Windsori lossist ette võtab.

Viimasel ajal näib ta tervis aga olevat paranenud ning Sturgeoniga kohtudes ta jalutuskeppi ei kasutanud, näitavad videokaadrid.

Sturgeon kinkis monarhile 150 naela maksva pudeli Johnnie Walker Blue Label viskit.

Šotimaa esimene minister tahab Suurbritanniast lahku lüüa ja teatas teisipäeval plaanist korraldada referendum selle üle 19. oktoobril 2023.

Ta nentis pöördumises Edinburgh'i parlamendile, et tema valitsusel ei pruugi Londoni heakskiiduta selleks voli olla ning ta palub arvamust Briti ülemkohtult.

Kaheksa aastat tagasi hääletasid šotlased Ühendkuningriiki jäämise poolt ja arvamusküsitluste kohaselt jaguneb arvamus iseseisvuse kohta tasavägiselt ka praegu.

Briti peaministri Boris Johnsoni sõnul lahendas 2014. aasta referendum küsimuse terve inimpõlve välteks.

Johnson lubas Sturgeoni plaani uurida ja anda sellele asjakohase vastuse.

Sturgeoni Šoti Rahvuspartei (SNP) tahab iseseisvumise järel monarhia säilitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles