Hiina president saabus Hongkongi tagasisaamise aastapäeva pidustustele

Copy
Politseinikud valvamas Hongkongi raudteejaama juures enne president Xi Jinpingi saabumist.
Politseinikud valvamas Hongkongi raudteejaama juures enne president Xi Jinpingi saabumist. Foto: Kin Cheung / AP / Scanpix

Hiina president Xi Jinping saabus täna Hongkongi, et osaleda selle piirkonna Suurbritannialt tagasisaamise 25. aastapäeva pidustustel.

Xi reisis Hongkongi kiirrongiga. Tegemist on esimese korraga, kui ta lahkus Mandri-Hiinast alates koroonapandeemia puhkemisest 2020. aasta kevadel.

Teda saadavad abikaasa Peng Liyuan ja välisminister Wang Yi.

Xi visiit annab Hiina Kommunistlikule Parteile võimaluse demonstreerida oma kontrolli piirkonna üle, kus Peking 2019. aastal puhkenud suure demokraatiameelse protestilaine jõuliselt maha surus.

«Möödunud ajal on Hongkong läbi teinud rohkem kui ühe tõsise katsumuse ja ületanud rohkem kui ühe ohu ja väljakutse,» ütles president rongijaama saabudes.

«Tormide järel on Hongkong tules taassündinud ja taastunud suure elujõuga.»

Homne aastapäev tähistab ka poole peale jõudmist 50-aastases valitsemismudelis, milles Suurbritannia ja Hiina kokku leppisid ning mis näeb linnale ette autonoomiat ja vabadusi, mida Mandri-Hiinas ei ole.

Kriitikute sõnul on 2019. aasta protestide järel kehtestatud uus julgeolekuseadus lubatud vabadused juba minema pühkinud.

Ometi ütles Xi neljapäeval: «Faktid on tõestanud, et üks riik, kaks süsteemi on väga elujõuline.»

«See suudab tagada Hongkongi pikaajalise stabiilsuse ja jõukuse ning kaitsta Hongkongi rahva heaolu,» lisas ta.

Presidenti tervitasid raudteejaamas lippude ja lillekimpudega koolilapsed, aga ka tantsijad ja hoolikalt valitud meediaesindajad.

Visiidi üksikasju pole avaldatud ning see tõi kaasa ulatuslikud julgeolekumeetmed. Riigipeaga kohtuvaid isikuid, nende seas tippametnikke, on hoitud koroonaviirusevastases niinimetatud «suletud mullis» ja osa linnast on kinni pandud.

Tõenäoliselt veedab Xi öö naaberlinnas Shenzhenis.

Võimud on asunud vähendama ka riigipeale piinlikkust valmistavate vahejuhtumite tõenäosust: julgeolekupolitsei vahistas läinud nädala jooksul vähemalt üheksa inimest.

Hongkongi üks viimaseid allesolevaid opositsiooniühendusi Sotsiaaldemokraatide Liiga (LSD) teatas, et ei korralda 1. juulil meeleavaldust, kuna julgeolekuametnikud rääkisid ühenduse vabatahtlikega.

LSD juhtide sõnul otsiti nende kodud läbi ja ka neil oli vestlusi politseiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles