Varssavi: füüsiline tõke Valgevene piiril sai vamis (1)

Copy
Poola piirivalvurid patrullimas Poola-Valgevene äsja valminud piiril.
Poola piirivalvurid patrullimas Poola-Valgevene äsja valminud piiril. Foto: Michal Dyjuk/AP/Scanpix

Poola sise- ja haldusminister Mariusz Kamiński teatas neljapäeval Poola-Valgevene piiril füüsilise tõkke ehitamise lõpetamisest.

«Füüsilise tõkke ehitamine Poola-Valgevene piiril on lõppenud,» ütles Poola siseminister pressikonverentsil, mis toimus Poola piirivalve Kuźnica kordonis. Teda tsiteerib Poola piiriagentuuri pressiteenistus.

«Sellel tõkkel on meie julgeoleku seisukohalt suur tähtsus. Hoidsime Ida-Euroopas ära ebaseadusliku rändetee tekkimise, mis pidi õõnestama meie maailmajao poliitilist ja sotsiaalset korda,» ütles Kamiński.

Ta rõhutas, et Poola-Valgevene piiri kriisi ajal ei kaotanud Poola hetkekski kontrolli oma piiri suveräänsuse üle.

Asevälisminister Maciej Wąsik lisas, et septembri keskpaigaks paigaldatakse elektroonilised piirikontrollisüsteemid ka Poola-Valgevene piirile.

«Septembri keskpaigaks on meil ka elektrooniline tulemüür. Termokaamerate postid on juba ette valmistatud, paigaldatakse ka liikumisandurid ja muud elektroonikaseadmed,» rääkis ta.

Füüsiliseks tõkkeks Poola-Valgevene piiril on 186 km pikkune ja 5,5 meetri kõrgune terastara, mille otsas on lõiketraat. Kõigile selle lõikudele ja ka vett läbivale piiri osale paigaldatakse elektrooniline tõke.

Tõkke püstitamine maksis umbes 278 miljonit dollarit, sealhulgas elektroonilised süsteemid umbes 353 miljonit dollarit.

Olukord Valgevene ja EL-i riikide, eeskätt Poola piiril muutus keeruliseks 8. novembril 2021, kui Valgevene poolelt lähenes piirile mitu tuhat Lähis-Ida migranti, kes soovisid elama asuda Euroopa Liitu.

Poola piiriteenistuse andmetel üritas 2021. aastal Poola-Valgevene piiri ebaseaduslikult ületada 39 700 inimest. Alates 2022. aasta algusest on selliseid katseid olnud üle 5800.

Märtsi alguses teatas Poola rändeolukorra halvenemisest Valgevene piiril, teatati piiri jõuga ületamise katsete ja kinnipeetud migrantide hulga suurenemisest. Tänavu jaanuaris alustas Poola piiritõkke ehitamist Valgevene piirile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles