Saksamaa lihtsustab seaduslikku soovahetust

Copy
Justiitsminister Marco Buschmann (FDP) ja Pereminister Lisa Paus (Rohelised).
Justiitsminister Marco Buschmann (FDP) ja Pereminister Lisa Paus (Rohelised). Foto: Felix Zahn/photothek.net/IMAGO/Scanpix

Saksa valitsus avalikustas neljapäeval plaani lihtsustada transinimeste eesnime ja soo vahetamist ametlikes dokumentide ning möönis, et kehtiv seadus on aegunud ja alandav.

«Õigus enesemääramisele on kõigi inimeste põhiõigus,» ütles pereminister Lisa Paus Berliinis ajakirjanikele.

Kavandatav seadus vahetab välja 40 aasta eest vastu võetud «transseksuaalsusseaduse», mille alusel tuleb inimesel kohtusse minna ning esitada kahe eksperdi, harilikult psühhoterapeudi hinnang, et nimi ja sugu, millega nad end samastavad, saaks seaduslikult tunnustatud.

Seaduse muutmist on nõutud juba ammu, asjaosalised on kurtnud kurnava bürokraatia ja urgitsevate isiklike küsimuste üle, mille hulgas tuntakse huvi ka transinimese varasema seksuaalkäitumise vastu.

Uue enesemääramisõiguse puhul piisab täiskasvanud taotlejal käigust kohalikku rahvastikuametisse ja ametlikes dokumentides muudatuse soovist teatamisest.

«Vana protseduur ei olnud mitte ainult pikk ja kulukas, vaid ka ülimalt alandav,» ütles Paus.

Justiitsminister Marco Buschmann avaldas lootust, et koalitsioonivalitsus kiidab eelnõu heaks enne aasta lõppu. Seejärel läheb see parlamenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles