Tuhanded inimesed protestivad Hartumis sõjaväevõimu vastu

Copy
Sõjaväevõimu vastased meeleavaldajad Sudaani pealinnas Khartoumis 16. juunil.
Sõjaväevõimu vastased meeleavaldajad Sudaani pealinnas Khartoumis 16. juunil. Foto: AFP / Scanpix

Tuhanded inimesed tulid neljapäeval Sudaani pealinna Hartumi ja selle eeslinnade tänavatele, et avaldada meelt sõjaväevõimu vastu, ütlesid AFP sündmuskohal viibivad korrespondendid.

«Maha Burhani valitsus!» nõudsid meeleavaldajad, pidades silmas eelmisel aastal riigipöördega võimu haaranud kindral Abdel Fattah al-Burhani. «Me pigem sureme, kui laseme sõjaväel end valitseda.»

Üks AFP korrespondent ütles, et varahommikul oli interneti- ja telefoniühendus häiritud. Seda meedet on Sudaani võimud varemgi rahvakogunemiste ärahoidmiseks kasutanud.

Meeleavaldajaid toetavate meedikute teatel suri kolmapäeva õhtul üks demonstrant suurele meeleavaldusele eelnenud väiksema protesti ajal saadud kuulihaava tagajärjel.

ÜRO andmetel on protestidega seotud vägivald nõudnud rohkem kui 100 inimese elu. Sõjavägi on viimase kaheksa kuu jooksul röögipöördevastaseid jõuliselt maha surunud.

Hartumis kehtivad endiselt ranged julgeolekumeetmed, ehkki riigipöörde järel kehtestatud eriolukord tühistati hiljuti.

Sõdurid ja politseinikud tõkestavad relvajõudude peastaabi ja presidendipalee juurde viivaid teid.

Aktivistid kutsuvad rahvast üles «miljonimarsile».

ÜRO eriesindaja Volker Perthes ütles neljapäeval, et vägivald peab lõppema.

USA saatkond Hartumis manitses vaoshoitusele ja tsiviilelanike kaitsmisele, et inimelusid ohvriks ei toodaks.

Sudaani välisministeeirum on ÜRO saadiku avaldusi korduvalt kritiseerinud, öeldes, et need tuginevad oletustele ning on vastuolus tema vahendajarolliga kõnelustel poliitilise kriisi lahendamiseks.

Meeleavaldused korraldati eelmise, 1989. aasta riigipöörde aastapäeval. Sellega kukutati Sudaani viimane valitud tsiviilvalitsus ja kolmekümneks aastaks tuli võimule kindral Omar al-Bashir.

Aastapäev on ka 2019. aasta protestidel, millega nõuti, et sama aasta algul paleepöördega Bashiri kukutanud kindralid loovutaksid võimu tsiviilvalitsusele.

Sudaanis moodustati 2019. aasta protestide tulemusena tsiviil-sõjaväe üleminekuvalitsus, mis kukutati mullu riigipöördega.

Sudaanis on meeleavaldused pea iga nädal, sest riigi majandusolukord on pärast Burhani võimuhaaramist halvenenud.

Sudaani kindralite ja tsivilistide kõnelusi püüavad vahendada nii Aafrika Liit, Ida-Aafrika riikide blokk IGAD kui ÜRO, kuid enamik suuremaid tsiviilühendusi on seni kõnelusi boikoteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles