PARIISI TERRORIRÜNNAKU PEASÜÜDLANE ⟩ Kuidas kanepilembesest Salah Abdeslamist sai hirmuäratav džihadist?

Postimees
Copy
Pariisi terrorirünnaku ohvrite mälestuseks asetatud küünlad Bataclani kontserdimaja juures kaks päeva pärast veretööd 2015. aasta novembris.
Pariisi terrorirünnaku ohvrite mälestuseks asetatud küünlad Bataclani kontserdimaja juures kaks päeva pärast veretööd 2015. aasta novembris. Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Scanpix

Eile Pariisis eluks ajaks vangi mõistetud 2015. aasta Pariisi terrorirünnaku peasüüdlane Salah Abdeslam armastas enne radikaliseerumist kanepit suitsetada ja pidutseda, kuid langes sõbra surve alla koos vanema venna Brahimiga islamiäärmusluse küüsi.

1989. aasta septembri Belgias sündinud, kuid Prantsuse kodakondsusega Abdeslam kasvas üles Brüsseli Molenbeeki linnaosas, kus valitseb suur tööpuudus ja lokkab kuritegevus. Pikk kuriteoregister oli ka Abdeslamil juba enne terrorismi teele asumist – läinud kümnendi alguses oli ta ka mõnda aega sissemurdmise eest vangis.

Enamik tuttavaid kirjeldasid nüüd eluks ajaks trellide taha mõistetud terroristi aga 2015. aasta Pariisi veretöö järel kui rahulikku ja viisakat inimest. Sõbrad rääkisid pärast tema vahistamist France 24-le, et koolis polnud Abdeslam kuigi hea õpilane, kuid ta nautis jalgpalli, tüdrukute seltskonda, kanepit ja klubides käimist.

«Me veetsime aega kohvikutes, vaatasime (jalgpalli) Meistrite Liigat,» ütles üks sõber toona. «Jalgpall oli tema asi! Kui me lõpuks rääkisime terrorismist ja kamikadzedest, siis me tegime selle üle nalja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles