Suri Põrguinglite asutaja Sonny Barger

Copy
Põrguinglite asutajaliige Sonny Barger 2002. aastal.
Põrguinglite asutajaliige Sonny Barger 2002. aastal. Foto: Postimees / Imago / Garcia / Scanpix

USA-s suri mootorrattaklubi Põrguinglid (Hells Angels) asutaja Sonny Barger, kes oli aastakümneid kurikuulsa tsiklijõugu avalik nägu, selgub ta sotsiaalmeediapostitusest.

«Kui te seda sõnumit loete, siis teadke, ma olen läinud,» seisis neljapäeva hommikul 83-aastaseks elanud Bargeri Facebooki-lehel.

Põrguinglite algklubile pandi alus 1957. aastal Californias Oaklandis. Selle harude tärkamisega mitmel pool USA-s kasvasid vastuolud tsiklimeeste ja tavakodanike vahel ning Bargerist, kodanikunimega Ralph Hubert Barger, sai kõneisik, kes kaitses Põrguinglite elustiili.

Ta oli kohal ka kurikuulsal 1969. aasta Rolling Stonesi California kontserdil, kuhu Põrguinglid olid palgatud turvameesteks ning tõkestasid oma tsiklitega pääsu lava äärde.

Altamont Speedway festival on ajalukku läinud eeskätt Meredith Hunteri surma tõttu, kelle põrguinglid läbi peksid ja pussitasid, sest ta tõmbas lava lähedal välja püstoli.

Selleks hetkeks oli tsiklimeeste klubi juba kuulus. Aastal 1967. oli klubist loodud film «Hells Angels on Wheels» Jack Nicholsoniga peaosas ja 1966. aastal kirjutas Põrguinglitest põhjaliku sissevaate Hunter S. Thompson, kes oli elanud aasta aega rühmituses.

Barger veetis mitmesuguste relvasüüdistuste ja ühe vastasjõugu liikme tapmiskavatsuse eest 1988. aastal üle kümne aasta trellide taga, kirjutab Washington Post.

Barger astus Lenny «The Pimp» Janowitzi rollis üles väljamõeldud motojõugust rääkivas telesarjas «Sons of Anarchy».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles