ÜLEVAADE ⟩ Pariisi terrorirünnaku peasüüdlane ei pääse ilmselt kunagi trellide tagant

Copy
ISISe terrorirünnaku ohvrid 2015. aasta 13. novembril Pariisi Café Bonne Bière’i terrassil. 
ISISe terrorirünnaku ohvrid 2015. aasta 13. novembril Pariisi Café Bonne Bière’i terrassil. Foto: Anthony Dorfmann/afp/scanpix

Ligi seitse aastat tagasi Pariisis 130 inimest tapnud terrorirühmituse ISIS rakukese ainus elus olev liige Salah Abdeslam jääb kohtunike otsusel ilmselt eluks ajaks trellide taha, sest talle määrati Prantsusmaa seaduste järgi kõige karmim võimalik karistus, mis muudab ebatõenäoliseks ka kunagi tingimisi vabadusse pääsemise.

Enam kui üheksa kuud kestnud kohtuprotsessi järel mõisteti üleeile õhtul lisaks Abdeslamile terroritegudes süüdi veel 19 meest, kes osalesid 13. novembril 2015 Bataclani kontserdimajas, kuues Pariisi kohvikus ja restoranis ning Stade de France’i staadionil toime pandud veretöö kavandamises või logistikas. Kõik terrorirünnaku otsesed elluviijad peale Abdeslami lasid end toona õhku, nende seas ka tema vend Brahim Abdeslam, või tappis politsei nad pärast rünnakut.

Abdeslam mõisteti süüdi mõrvas ja mõrvakatses terroristliku tegevuse tõttu ning talle määrati eluaegne vanglakaristus ilma võimaluseta taotleda tingimisi vabastamist vähemalt 30 aasta jooksul. Tema vabastamise võimalus hiljemgi on aga kaduvväike.

Sedavõrd karmi karistust, nagu nüüd määrati Prantsuse kodanikust, kuid Belgias üles kasvanud ja elanud Maroko juurtega terroristile, on riigis varem mõistetud ainult neljal korral alaealiste vägistamise ja tapmisega seotud kuritegude eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles