See oli kõige hullem koht, kus kaevuda, ütles Aleksandr Skirta. «Sa kaevad kaevikuid ja näed ju samal ajal sarkofaagi! Ei ole võimalik, et sa ei saa aru, kus sa asud. See näitab lihtsalt nende komandöride taset. Nad pidid olema täielikud idioodid või siis pole sõdurid nende jaoks inimesed.»

47-aastane Skirta on Tšornobõli tsoonis töötanud juba 28 aastat. Ta teab kõike 1986. aastal plahvatanud tollase Tšornobõli tuumajaama ümbritseva kaitsetsooni kohta, kus siiani on paljudes kohtades ohtlikult radioaktiivne. Skirta juhib Tšornobõlis radioaktiivsete jäätmete käitlemise riikliku ettevõtte kõiki kommunaalteenuseid. Lühidalt öeldes on ta Tšornobõli majavalitseja.

Tšornobõli endist tuumajaama ümbritsev tsoon oli peamine piirkond, kustkaudu Vene väed Ukraina sõja esimestel päevadel Kiievi ümbrusse tungisid. Siis polnud ukrainlastel seal mingit kaitset. Valgevenest läbi Tšornobõli oli Vene vägedel kõige lühem tee Kiievi peale.

Kui Vene väed üritaksid uuesti Kiievit rünnata, siis enam läbi Tšornobõli tsooni sellist kerget jalutuskäiku ei tule. Postimees veendus eelmisel nädalal, et ukrainlased on end seal nüüd hoopis tõsisemalt kindlustanud. Nüüd on ukrainlased valmis sealtkaudu rünnakuks.

Kommentaarid (2)
Copy