POSTIMEES MADRIDIS ⟩ Kallase sõnul sai Eesti NATO tippkohtumiselt peaaegu kõik, mida soovis (16)

Rauno Matvejev
, toimetaja, Madrid
Copy
Peaminister Kaja Kallase sõnul tegelevad tippkohtumisel langetatud poliitiliste otsuste täideviimisega edasi kaitsevägede juhid. 
Peaminister Kaja Kallase sõnul tegelevad tippkohtumisel langetatud poliitiliste otsuste täideviimisega edasi kaitsevägede juhid. Foto: GABRIEL BOUYS/AFP/SCANPIX

Eesti saavutas lõppenud NATO Madridi tippkohtumisel peaaegu maksimumi sellest, mida oodati, mistõttu võib tulemustega rahule jääda, hindas peaminister Kaja Kallas.

Tippkohtumiselt sai Eesti NATO diviisi juhtimisstruktuuri, Ühendkuningriik määras ühe lisabrigaadi Eesti kaitseks, mis jääb küll alaliselt paiknema kodumaale, ning NATO võttis vastu pikaajalise tegevuskava, milles nimetatakse Venemaad Euroopa julgeoleku kõige suuremaks ohuks. Kuigi arvud pole veel selged, suureneb ka liitlasvägede hulk Eestis ja siia tuuakse uut liitlaste tehnikat.

NATO Balti riikide kaitseplaanid ei tugine enam heidutusele, vaid tugevdatud kaitsehoiakule, mis lihtsustatult tähendab, et sõja puhkedes pole enam plaan lasta territoorium vallutada ning see hiljem vabastada, vaid vastupanu algab esimesest sekundist: selleks ka kõik ülalmainitud otsused.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles