Xi Hongkongi pidulikul tseremoonial: Hongkongi tõeline demokraatia sai alguse pärast Hiinale üleandmist (1)

BNS
Copy
Xi Jinping
Xi Jinping Foto: Reuters/ScanPix

Hiina president Xi Jinping saabus reedel pidulikule tseremooniale, millega tähistati Hongkongi Suurbritannialt Hiinale üleandmise 25. aastapäeva, teatas sündmuskohal viibiv uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

Tseremoonia, mis hõlmab Hongkongi uue valitsuse ametisseastumist, on Hiina kommunistlikule parteile võimalus näidata oma võimu linna üle.

«Pärast taasühinemist isamaaga, muutusid hongkonglased nende oma linna isandaiks,» ütles Xi. «Hongkongi tõeline demokraatia sai alguse siit.»

Xi saabus reedel pidulikule tseremooniale, mis hõlmab Hongkongi uue valitsuse ametisseastumist ning on Hiina kommunistlikule parteile võimalus näidata oma võimu linna üle.

Xi ütles linna koloniaalvõimult Pekingile üleandmise veerandsaja aastapäeva tähistamise kõnes, et pole mingit põhjust muuta üks riik, kaks süsteemi mudelit, mille alusel Hongkongi valitsetakse.

Mudel on «sedavõrd hea süsteem, seda pole mingit põhjust muuta ning pikas perspektiivis tuleb seda hoida,» ütles ta ja lisas, et kõik, mida Peking on teinud, on olnud «Hongkongi hüvanguks».

Xi juhatab ka linna uue juhi John Lee ametissevannutamist. Lee lubas kaitsta linna niinimetatud minikonstitutsiooni ehk alusseadust ning vandus truudust Hongkongile. Ühtlasi andis ta vande ka Pekingi keskvõimule.

Endise julgeolekujuhi Lee valis 8. mail Hongkongi uueks tegevjuhiks Pekingi-meelne valimiskomitee, mille liikmed andsid talle 99,2 protsenti häältest.

Hongkongi demokraatialiikumise mahasurumist juhtinud Lee oli ainus kandidaat.

«Pärast torme on Hongkong uuesti leekidest sündinud ja tõusnud jõulise elujõuga,» kiitis Xi neljapäeva pärastlõunal kiirrongiga saabudes.

Reede hommikul said pidustused alguse lipuheiskamise tseremooniaga linna Victoria sadamas, kust lendasid üle sõjaväelennukid ja kus viibisid kohal ka sõjalaevad.

Tseremoonialt puudus aga Xi. Kohaliku meedia teatel ööbis riigipea naabruses asuvas Mandri-Hiina linnas Shenzhenis, kust naasis alles hommikul.

Tegemist on Xi esimese välisvisiidiga Mandri-Hiinast väljapoole pärast COVID-19 pandeemia algust ning esimesega Hongkongi alates 2019. aastast, mil linnas leidsid aset massilised meeleavaldused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles