Paapua Uus-Guinea naiskandidaadid püüavad valimistel saada ühegi koha

Copy
Paapua Uus-Guinea pealinn Port Moresby.
Paapua Uus-Guinea pealinn Port Moresby. Foto: DAVID GRAY / Reuters / Scanpix

Paapua Uus-Guinea naiskandidaadid soovivad eelolevatel valimistel saada kas või ühegi mandaadi parlamenti, mille praegune koosseis koosneb vaid meestest.

Pikk hääletusprotsess saab alguse esmaspäeval selles Austraalia ja Okeaania maailmajaos asuvas mägises ja metsadega kaetud riigis, kus paraku vohab jätkuvalt ka sooline vägivald.

Peaminister James Marapel seisab ees tuline võitlus eelkäija Peter O'Neilliga, et juhtida seda ressursside poolest rikast, ent ühiskondlikult vaest Vaikse ookeani lääneosas asuvat saareriiki järgmise viie aasta jooksul.

Analüütikute sõnul tuleb rebimine tihe, sest O'Neill soovib reformida maavarade sektorit, kolm aastat pärast seda, kui ta astus ametist tagasi seoses survega korruptsioonikahtlusest ning suutmatusest kaevandussektori rikkusi ühiskondlikult jagada.

Võitval kandidaadil tuleb poliitikavaatlejate kohaselt igal juhul panna kokku koalitsioonivalitsus.

Naistel on aga eesmärk saada 118-kohalisse parlamenti kas või üks koht.

Ligi 50 aasta jooksul pärast Austraaliast iseseisvumist on Paapua Uus-Guineas olnud parlamendi erinevates koosseisudes kokku ainult seitse naist, viimastel valimistel 2017. aastal ei ületanud aga künnist keegi.

«Paljud meist tunnevad, et meil on suurepärane võimalus,» ütles Sylvia Pascoe, üks 142 naiskandidaadist, kes on registreeritud valimisnimekirjadesse ligi 3500 nime seas.

«Mitte ainult seetõttu, et ajastus on õige, vaid seetõttu, et me oleme kogu oma senise elu elanud selle hetke nimel,» sõnas ta.

Naiste elu peegeldav statistika ses saareriigis on paraku aga murettekitav. Ligi kaks kolmandikku on saanud tunda füüsilist, seksuaalset või vaimset vägivalda abikaasadelt, selgub nelja aasta tagusest üleriiklikust uuringust.

Vähemalt 70 protsenti nii meestest kui ka naistest nõustus, et mees on õigustatud peksma oma abikaasat vähemalt ühel järgmistest juhtudest: kui naine laseb toidul põhja kõrbeda, kui naine vaidleb, kui naine läheb välja ilma oma abikaasat sellest eelnevalt teavitamata, kui naine keeldub seksist või kui naine jätab unarusse oma lapse.

Pascoe sõnul on naised hakanud üha rohkem juhtivatele kohtadele pürgima, olgu selleks kirik, spordivaldkond, noorteühendused, samuti innustab naisi valimiste eel senisest sõnakamalt üles astuma «põud» naiste poliitilises esindatuses.

«Viimastel valimistel ei olnud eriti kedagi, kes oleks naistele kaasa elanud,» ütles Pascoe AFP-le, ent nüüd väljendavad naised soovi hääletada naiskandidaatide poolt, samuti on aktiivsus tõusnud noorteühenduste seas, kes laulavad laule oma kandidaatide kampaania toetuseks.

«Inimesed nägid vaid meestes liidreid. Siis ühtäkki aga tuli põud ja nad ütlesid: »Midagi on valesti, puudub tasakaal.«,» sõnas ta.

Samas võivad valimised ligi üheksa miljoni elanikuga Paapua Uus-Guineas olla ka ohtlikud. Viimastel üldvalimistel 2017. aastal dokumenteerisid Austraalia riikliku ülikooli vaatlejad üle 200 valimistega seotud tapmise.

Valimistega seotud kuriteod olid jultunumad kui eales varem, märkisid vaatlejad oma raportis, tuues esile tõsiseid rikkumisi, näiteks valijate hirmutamist ja mitmekordset hääletamist.

Austraalia saatis eelolevateks valimisteks tuhandetele Paapua Uus-Guinea politseinikele ja sõjaväelastele appi üle 130 sõduri, kes saadetakse kaugetesse ja sageli vägivaldsetesse mägismaa provintsidesse korda tagama.

Olukorra muudab keerulisemaks ka see, et valijate registreerimine ei ole ajakohane, ütles Austraalia riikliku ülikooli analüütik Harry Ivarature. «Nii et nende valimiste usaldusväärsus on juba kahtluse alla seatud.»

Valimised viiakse läbi 18 päeva jooksul, tulemusi on oodata augustiks.

Rahvuslikult äärmiselt killustunud riigis, kus kõneldakse enam kui 800 keelt, on vähe üldriiklikke teemasid, mis valijaid kõnetaks. Kesksel kohal on paraku see, milliseid konkreetseid materiaalseid hüvesid üks või teine kandidaat suudab rohkem tuua kohalikesse kogukondadesse.

Naised seevastu on lootusrikkad, et nende hääl suudab meestemühast läbi murda.

«Me võime olla tunnistajaks äkki tervele uuele jõustatud põlvkonnale, kes siit võrsub,» sõnas Pascoe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles