India keelas hulga ühekordseid plastesemeid

Copy
India mees ühekordse plastikkilekotiga 30. juunil Hyderabadis.
India mees ühekordse plastikkilekotiga 30. juunil Hyderabadis. Foto: Mahesh Kumar A. / AP / Scanpix

India kehtestas reedel keelu mitmesugustele ühekordstele plastesemetele, et vähendada jõgede reostust ja looduse mürgitamist.

Asjatundjate sõnul kohtab keeld tugevat vastuseisu selleks valmistumata tootjatelt ja tarbijatelt, kes ei taha rohkem maksta.

India toodab umbes neli miljonit tonni plasti aastas, kolmandikku sellest ei töödelda ümber, vaid see satub vette ja prügimägedele, mis süttivad sageli põlema ja suurendavad õhusaastet.

India linnades on paraku igapäevane pilt kilekotte mäluvatest lehmadest. Hiljutine uuring tuvastas plastiku jälgi ka Uttarakhandi osariigi metsades elavate elevantide sõnnikust.

Eri hinnangutel annab umbkaudu poole reostusest ühekordse kasutusega plast, mille tootmist, importi ja müüki äsjane keeld puudutabki.

Keeld hõlmab nii joogikõrsi ja -topse kui sigaretipakendite ümbriskilet.

Esialgu tehakse erand toodetele nagu teatud paksusega kilekotid ja mitmekihiline plastpakend.

Peaminister Narendra Modi kuulutas plastikeelu välja juba 2018. aastal ja võimud on lubanud selle jõustumise järel kinnipidamist rangelt järgida. Juba reedel saadeti inspektorid kontrollima, ega tarnijad ja turustaja reegleid riku, sest selle eest on ette nähtud rahatrahv kuni 100 000 ruupiat (umbes 1211 eurot) või viieaastane vanglakaristus.

Paljud India piirkonnad on juba kehtestanud oma plastireeglid, kuid jõgede ja prügilate olukorra põhjal hinnates ei ole selle tulu olnud kuigi suur.

Plastitööstuse firmad, mis annavad tööd miljonitele inimestele, peavad alternatiive liiga kalliks ning on püüdnud mõjutada valitsust keelu jõustamist edasi lükkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles