ERDOĞANI VÄLJAPRESSIMINE ⟩ Soome ja Rootsi püüavad pärast Türgi uusi ähvardusi rahustada kurdi kogukonda

Postimees
Copy
Soome välisminister Pekka Haavisto toonitas, et seadusekuulekad kurdid ei pea pelgama võimalikku Türgile väljaandmist.
Soome välisminister Pekka Haavisto toonitas, et seadusekuulekad kurdid ei pea pelgama võimalikku Türgile väljaandmist. Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP / Scanpix

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani värske ähvardus, et Ankara siiski ei pruugi ratifitseerida Soome ja Rootsi NATOga liitumist, pani kahe Põhjamaa võimukandjaid toonitama, et Türgiga sõlmitud kokkulepe ei anna viimasele õigust nõuda konkreetsete isikute väljaandmist või terrorismiseaduste muutmist vastavalt enda nägemusele.

Erdoğan ütles eile Madridis NATO tippkohtumise lõpus, et Türgi ei saa ratifitseerida Soome ja Rootsi alliansiga liitumist, kui riigid ei täida teisipäeval sõlmitud kokkuleppes antud lubadusi, sealhulgas ei muuda terrorismiseadusi ega nõustu andma üle isikuid – ennekõike kurde –, kelle väljaandmist Ankara soovib. Erdoğani väitel olla Rootsi seejuures lubanud anda Türgile välja 73 terroristi.

Yle hommikuprogrammis toonitas Soome välisminister Pekka Haavisto, et kokkuleppes Türgiga ei ole mainitud ega lubatud seadusemuudatusi. Ta tõrjus ka Erdoğani väidet, et vastavad lubadused anti kokkuleppe sõlmimisega kaasnenud arutelude käigus. «Kõik, milles kokku lepiti, pandi paberile,» rõhutas ta.

Soome president Sauli Niinistö lausus Helsingin Sanomatele, et Türgiga sõlmitud kokkulepe ei puudutanudki Soome ja Rootsi NATOga liitumise ratifitseerimist, vaid ainult liitumisprotokolli.

Rootsi välisminister Ann Linde keeldus täna hommikul pressiesindaja vahendusel uudisteagentuurile TT Erdoğani uusi avaldusi kommenteerimast.

Rootsi avalik-õigusliku televisiooni SVT väliskorrepsondent Henrik Silver nimetas Erdoğani uusi nõudmisi halvaks üllatuseks nii Rootsile, Soomele kui ka kõigile NATO liikmesmaadele. «Sel viisil näitab ta, et hoiab endiselt taktikeppi ja otsustab, millal Rootsi ja Soome NATOga liituvad,» lausus ta. «Kui see sobib talle sisepoliitilistel põhjustel, siis pole tal mingit põhjust leevendada praegu survet Rootsile ja Soomele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles