Ukraina väljus võidukana boršisõjast

Copy
Boršisupp Tallinnas Moon restoranis.
Boršisupp Tallinnas Moon restoranis. Foto: Madis Veltman/Postimees/Scanpix

UNESCO kandis täna Ukraina boršikeetmise traditsiooni hävimisohus kultuuripärandi nimekirja, andes Kiievile vähemalt selles valdkonnas juba võidu Moskva üle.

Ukraina traditsioonilise peedisupi borši keetmise kultuur kanti UNESCO hädasti kaitset vajava vaimse kultuuripärandi nimekirja, teatas ÜRO kultuuriorganisatsiooni kiirmenetluse komisjon.

Borši kandidatuur vaadati läbi kiirkorras Venemaa kallaletungi tõttu Ukrainale ja negatiivse mõju tõttu sellele traditsioonile, ütles komisjon.

Kiiev tervitas UNESCO otsust tunnistada borš just Ukraina kultuuripärandiks, ehkki seda peavad oma rahvusroaks ka Venemaa ja Poola.

«Boršisõjas saime võidu meie,» kuulutas Ukraina kultuuriminister Oleksandr Tkatšenko Telegramis ja lisas, et Ukraina «võidab nii boršisõjas kui selles sõjas».

Supikultuuri UNESCO nimekirja kandmisega loodetakse juhtida sellele suuremat tähelepanu ja tagada kestmine.

UNESCO komisjon märkis, et sõda ohustab Ukraina supikultuuri elujõulisust.

«Inimeste ümberasumine on oht, sest nii ei saa inimesed mitte ainult enam borši keeta ega selleks kohalikke aedvilju kasvatada, vaid nad ei saa ka kokku tulla, mis kahjustab kogukondade sotsiaalset ja kultuurilist heaolu.»

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova taunis UNESCO otsust ja ütles, et sellega tahetakse teha boršist «ühe rahva, ühe kogukonna omand». «See on ksenofoobia,» kuulutas ta.

UNESCO sõnul on Ukraina borš üks mujalgi piirkonnas populaarse supi variant ning riigi oluline igapäevaelu osa.

«Ukraina borš – rahvuslik versioon mitmes piirkonna riigis tarbitavast boršist – on ukraina pere- ja kogukonnaelu lahutamatu osa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles