Šveitsis abiellusid esimesed samasoolised paarid (1)

Copy
Annett Babinsky ja Laura Suarez embavad pärast abiellumist Zürichi perekonnaseisuametis.
Annett Babinsky ja Laura Suarez embavad pärast abiellumist Zürichi perekonnaseisuametis. Foto: ENNIO LEANZA/EPA/Scanpix

Šveitsis abiellusid reedel esimesed samasoolised paarid, kellele tegi selle samu võimalikuks otsustavalt geiõiguste maastikku muutnud referendum.

Genfi Palais Eynardis olid esimeste seas 46-aastane Aline ja 45-aastane Laure, kes on koos elanud 21 aastat ja otsustasid nüüd muuta tsiviilliidu abieluks.

«Mul on väga suur rõõm kuulutada, et olete ametlikult abielus,» ütles Genfi linnapea Marie Barbey-Chappuis, kes viis esimese abielutseremoonia isiklikult läbi.

«See on suur hetk ja saadab ühiskonnale väga jõulise sõnumi vabadusest armastada ja olla armastatud,» lisas ta.

«Oli juba aeg, et abielu saaks Šveitsis täiesti võrdseks. See on Šveitsi ajaloo ja abieluinstitutsiooni pöördeline hetk.»

Šveits oli viimase ajani üks väheseid Lääne-Euroopa riike, kus samasooliste abielu ei olnud. Holland jõudis selleni esimesena 2001. aastal.

Šveitsi valitsuse plaani jõustada abielu kõigile kohtas ühiskonnas vastuseisu, kuid septembris läbi viidud rahvahääletusel toetas seda 64,1 protsenti vastanuist.

Homoseksuaalsus dekriminaliseeriti riigis juba 1942. aastal, kuid reedeni pidid samasoolised paarid piirduma tsiviilpartnerlusega. See staatus ei kätkenud aga endas abeluga võrdseid õigusi näiteks kodakondsuse saamises ega lapsendamises.

Nüüd on samasoolistel paaridel võimalik sõlmida tsiiviilabielu ja saada kõik abielupaaride õigused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles