Navalnõid sunnitakse vanglas «hariduslikul eesmärgil» Putinit vaatama (1)

Copy
Vanglas viibiv Vene opositsioonitegelane Aleksei Navalnõi osalemas video teel teda puudutaval kohtuistungil.
Vanglas viibiv Vene opositsioonitegelane Aleksei Navalnõi osalemas video teel teda puudutaval kohtuistungil. Foto: Vladimir Kondrashov/AP/Scanpix

Vangistatud Kremli-kriitik Aleksei Navalnõi ütles täna oma uue vangla päevakorda kirjeldades, et teda sunnitakse tundide viisi kõval puupingil Vene presidendi Vladimir Putini seinal rippuva portree ees istuma.

Opositsionääri liitlased Leonid Volkov ja Kira Jarmõš peavad sellist tegevust piinamismeetodiks.

Putini põhivastane viidi läinud kuul üle range režiimiga karistuskolooniasse, mida tema liitlased nimetavad Venemaa üheks hirmsaimaks vanglaks. Eelnevalt oli märtsis pikendatud tema vangipõlve üheksa aasta võrra, mis poliitiku toetajate sõnul oli karistus Putinile väljakutse esitamise eest.

Kirjeldades elu uues vanglas Vladimiri lähedal, ütles Navalnõi, et peab viis päeva nädalas seitse tundi õmblema.

«Kui töö on tehtud, jääd sa mitmeks tunniks puupingile Putini portree ette istuma,» kirjutas ta Facebookis.

«Selle kohta öeldakse «hariduslikud tegevused».»

Puupingil peab Navalnõi istuma isegi pühapäeviti, mis on ametlikult vaba päev.

«Putini administratsioonis, või kus iganes minu unikaalne rutiin välja töötati, teavad nad puhkusest ühte koma teist,» naljatles ta. «Pühapäeviti istume me puupingil kümme tundi.»

«Ma ei tea, keda võib selline tegevus «harida», kui siis ehk küürakat invaliidi,» rääkis ta. «Aga äkki see ongi eesmärk.»

Navalnõi kirjeldas uut karistuskolooniat kui vanglat vanglas ja ütles, et kannab karistust koos mõrvaritega. Ta märkis, et tema baraki ümber on kuuemeetrine tara.

Raskustest hoolimata teatas Navalnõi, et püüab head tuju hoida.

«Lõbutsen nii palju kui saan.»

Ta lisas, et õppis tööl pähe ühe Hamleti monoloogi. Kaasvangid olla talle öelnud, et kui ta oma silmad sulgeb ja pobiseb Shakespeare'i inglise keeles: «in thy orisons be all my sins remembered», näeb see välja, nagu ta manaks deemoneid.

Navalnõi elas 2020. aastal üle tapmiskatse Novitšoki närvimürgiga. Arvatavalt olid rünnaku taga Vene võimud, kuid Kreml eitab seda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles