WHO: Euroopa ahvirõugete puhang nõuab kiiret tegutsemist

Copy
Ahvirõuged on hakanud laiemalt levima ka Euroopas.
Ahvirõuged on hakanud laiemalt levima ka Euroopas. Foto: Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kutsus reedel kiiretele tegudele ahvirõugete leviku piiramiseks Euroopas, märkides, et nakkuste arv on viimase kahe nädalaga kolmekordistunud.

«Tugevdan täna oma üleskutset valitsustele ja kodanikuühiskonnale suurendada jõupingutusi, et takistada ahvirõugete kinnistumist üha suurenevale geograafilisele alale,» ütles WHO Euroopa regiooni direktor Hans Henri Kluge.

«Kiired ja koordineeritud meetmed on hädavajalikud, kui tahame selle haiguse kestva leviku peatada.»

Alates mai algusest on tuvastatud aina enam ahvirõugete juhtumeid väljaspool Lääne- ja Kesk-Aafrika riike, kus viirushaigus üldiselt levib.

Üheksakümmend protsenti kõigist laboratoorselt kinnitatud juhtumitest maailmas ehk 4500 nakkusjuhtu on olnud Euroopas, ütles Kluge.

Viirusest on teatanud nüüdseks 31 riiki ja piirkonda.

Kluge sõnul on Euroopa paisuva haiguspuhangu kese ja oht on kõrge.

WHO ei pea puhangut hetkel rahvusvahelise ulatusega rahvatervisealaseks hädaolukorraks, kuid vaatab oma hinnangu peagi üle, ütles ta.

Enamik ahvirõugete juhtumeid on seni olnud noorte meeste seas, kes seksivad meestega, ja peamiselt linnapiirkondades, teatas WHO.

Terviseorganisatsiooni teatel uuritakse, kas viirus levib sugulisel teel, kuid rõhutab, et peamiselt levib see läbi lähikontakti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles