Donetski kohus otsustab vangistatud Briti sõdurite saatuse üle (2)

Copy
Okupeeritud Donetski alale loodud Rahvavabariigi kohus.
Okupeeritud Donetski alale loodud Rahvavabariigi kohus. Foto: STRINGER / EPA / SCANPIX

Isehakanud Donetski Rahvavabariigi (DPR) venemeelsed uurijad teatasid eile, süüdistavad veel kahte vangistatud Briti sõdurit Ukraina poolel palgasõduritena võitlemises, vahendas USA meediakanal CNN. 

«Hetkel on käimas uurimine Briti palgasõdurite Dylan Healy ja Andrew Hilli suhtes. Neid süüdistatakse samade artiklite alusel, mis kolmele varem süüdi mõistetud palgasõdurile. Uurimine on käimas ja süüdistus on esitatud,» tsiteeris venemeelne Donetski News Agency anonüümset DPR ametnikku.

Dylan Healy oli Ukrainas vabatahtlikuna ja töötas sõjaväeköögis kokana. 

Inimõiguskaitseorganisatsioonil Presidium Networki sõnul oli Healy sõltumatu humanitaarabi vabatahtlik ega osalenud üheski sõjategevuses.

Ühendkuningriigi välisministeerium mõistis hukka vangide «ekspluateerimise poliitilistel eesmärkidel ja teatas, et on tõstatanud selle küsimuse Venemaa valitsusega.

«Oleme nende juhtumite osas pidevalt ühenduses Ukraina valitsusega ja toetame täielikult Ukraina püüdlusi nende vabastamiseks,» vahendas CNN ÜK pressiesindajat.

9. juunil mõistis DPR-i kohus surmanuhtluse vangistatud brittidele Aiden Aslin ja Shaun Pinner koos Maroko kodaniku Brahim Saadoune'iga Ukrainas palgasõduriteks olemise eest.

Strasbourgis asuv Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK) määras neljapäeval Pinnerile ja Aslinile «ajutised meetmed», kutsudes Venemaa Föderatsiooni üles tagama, et surmanuhtlust ei täidetaks.

Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni kohaselt rakendatakse ajutisi meetmeid seoses kohtumenetlusega, kui esineb «vahetu oht korvamatuks kahjuks».

Vene Föderatsioon ei järgi enam Euroopa Inimõiguste Kohtu juhistega ja soovitas kohtul võtta otsekontakt Donetski Rahvavabariigiga, kommenteeris olukorda Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles