Briti meedia: ÜK parlamendis on ahistamiskultuur

Copy
Briti peaminister Boris Johnson (esiplaanil).
Briti peaminister Boris Johnson (esiplaanil). Foto: UK Parliament / Jessica Taylor / REUTERS / SCANPIX

Peaminister Boris Johnsoni ametiaega on iseloomustanud parlamendiliikmete reegliterikkumised koroonapandeemia-pidudest seksuaalsete ahistamisteni, kirjutas täna Briti ajaleht The Guardian.

Allolev kokkuvõte on Westminsterit viimase kahe aasta jooksul raputanud ahistamisskandaalidest.

30. juuli 2020

Konservatiivne parlamendiliige Charlie Elphicke tunnistati süüdi kolmes seksuaalrünnakus kahe naise vastu, vähem kui aasta pärast Doveri esindajana ametist lahkumist. Elphicke eitas süüdistusi, millest kaks olid seotud parlamenditöötajaga. Elphickele mõisteti kahe aasta pikkune vangistus. 

25. mai 2021

Briti parlamendi sõltumatu komitee leidis, et Põhja-Walesi Delyni konservatiivist saadik Rob Roberts on süüdi korduvalt Westminsteri töötaja seksuaalses ahistamises. Partei peatas Robertsi liikmelisuse 12 nädalaks, kuid 2021. aasta oktoobrid lubati tal taas liikmeks astuda.

26. juuni 2021

Endine tervishoiuminister Matt Hancock astus ametist tagasi, kui selgus, et ta rikkus sotsiaalse distantseerumise reegleid, suudeldes ministriametis oma kauaaegset sõpra ja abi Gina Coladangelot. Tagasiastumine oli löök Johnsoni autoriteedile, kes toetas oma abikaasat avalikult petnud Hancocki.

10. detsember 2021

Briti ülemkohtu leidis, et endine konservatiivne minister Andrew Griffiths vägistas oma abikaasat ja pidas teda sunniviisiliselt kinni. Griffiths, kes eitas süüdistusi, astus parlamendisaadiku kohalt tagasi 2019. aasta novembris.

2. aprill 2022

Somertoni ja Frome konservatiivist parlamendisaadik David Warburton eemaldati parteist peale mitmeid süüdistusi seksuaalse ahistamise ja kokaiini kasutamise kohta. Westminsteri komitee uurimine kestab tänaseni.

11. aprill 2022

Wakefieldi konservatiivne parlamendisaadik Imran Ahmad Khan mõisteti süüdi 15-aastase poisi 2008. aastal seksuaalselt ründamises ja alkoholiga täis jootmises. Ta astus parlamendisaadiku kohalt tagasi 28. aprillil.

28. aprill 2022

Anonüümne Töölispartei parlamendiliige esitas kaebuse parteikaaslase suhtes, kes nimetas naiskollegi salarelvaks «meesterahvaste tungi temaga voodisse minna».

29. aprill 2022

Tivertoni ja Honitoni konservatiivist parlamendiliige Neil Parish astus tagasi peale tunnistust, et vaatas Westminsteri alamkoja saalis kaks korda töö ajal pornograafiat.

17. mai 2022

Anonüümne konservatiividest saadik vahistati kahtlustatuna vägistamises ja muudes seksuaalkuritegudes. Parlamendisaadik, keda pole avalikult nimetatud, on Londoni Metropolitani politsei uurimise ajaks Westminsterist eemaldatud.

30. juuni 2022

Konservatiivide partei asetäitja Chris Pincher astus tagasi ja tunnistas, et on «häbistanud ennast ja teisi inimesi» peale purjuspäi ööklubis kahe mehe kõperdamist. See on teine kord, kui Pincher on ahistamissüüdistuste tõttu ametist lahkunud - 2017. aastal esitas tema vastuse kaebuse Konservatiivse erakonna aktivist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles