Liibüa protestijad süütasid Tobrukis parlamendihoone

BNS
Copy
Tobruk, Liibüa 1. juunil 2022.
Tobruk, Liibüa 1. juunil 2022. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Sajad meeleavaldajad ründasid eile Liibüa idaosas Tripolis parlamendihoonet ja süütasid osa sellest, kui protestijad väljendasid pahameelt elutingimuste halvenemise ja kuid kestnud poliitilise ummiku pärast, vahendab BNS.

Liibüa esindajatekoda käib alates 2014. aastast koos pealinnast Tripolist enam kui 1000 kilomeetri kaugusel ida pool asuvas Tobrukis. Kõrgem riiginõukogu asub Tripolis ja rivaalitsevad administratsioonid võitlevad kontrolli saavutamise nimel riigis.

Sotsiaalmeediasse postitatud videotes oli näha meeleavaldajaid, kes karjusid «elagu Liibüa». Hoone oli ründe ajal inimestest tühi.

Liibüa on olnud sõdivate rühmituste vahel lõhestatud alates 2014. aastast, peale NATO-toetatud ülestõusu Muammar Gaddafi vastu 2011. aastal. 

Riigi ajutine peaminister Abdulhamid Dbeibeh, ÜRO toetatud Rahvusliku Ühtsuse Valitsuse (GNU) juht, asub Liibüa lääneosas Tripolis. Riigi idaosas Tobrukis asuv parlamendihoone on konkureeriva valitsuse asukoht, mida juhib peaminister Fathy Bashag.

Dbeibeh ütles Twitteri postituses, et toetab kogu protestijate nõudmisi.

Dbeibeh määrati ametisse pärast ÜRO vahendatud läbirääkimisi eelmisel aastal Genfis. Ta sai ülesandeks juhtida üleminekuvalitsus valimistele, kuid see protsess katkes eelmise aasta lõpus, kui tekkisid vaidlused valimisreeglite, sealhulgas tema enda kandidatuuri legitiimsuse üle. Tema juhitud valitsuse sõnul elas ta selle aasta alguses üle mõrvakatse.

Pärast valimiste edasilükkamist detsembris määras Liibüa idapoolne parlament Bashaga riiki juhtima.

Dbeibah ei tunnista Bashagat peaministrit ja Bashaga süüdistab Dbeibahi mandaadi kaotamises pärast hääletuse edasilükkamist.

GNU siseministeerium kirjutas eilses avalduses, et kõigil liibüalastel on õigus protestida seni, kuni meeleavaldused on rahumeelsed ja vastavalt seadustele, vahendas CNN. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles