Hollandi ülikool sai küberrünnakus varastatud raha tagasi intressiga (1)

Copy
Lunavaraga nakatunud arvuti. Foto on illustreeriv.
Lunavaraga nakatunud arvuti. Foto on illustreeriv. Foto: ROB ENGELAAR/AFP/SCANPIX

Paar aastat tagasi tohutu lunavararünnaku ohvriks langenud Hollandi ülikool sai osa varastatud rahast tagasi, kuid selle väärtus oli sestsaati mitmekordistunud, edastas täna kohalik meedia.

Maastrichti ülikooli tabas 2019. aastal suur küberrünnak, kus kurjamid hõivasid ülikooli andmed ja nõudsid nende vabastamise eest lunaraha.

«Kurjategijad krüpteerisid sadu Windowsi servereid ja tagavarasüsteeme, takistades 25 000 üliõpilase ja töötaja ligipääsu teadusandmetele, raamatukogule ja meilikontodele,» kirjutas päevaleht De Volkskrant.

Häkkerid nõudsid lunarahaks 200 000 euro eest bitcoine.

«Nädala möödudes otsustas ülikool kuritegeliku jõugu nõudmisele järele anda,» märkis leht. «Osalt seisnes põhjus selles, et kardeti isikuandmete kaotamist ja üliõpilased ei saanud teha eksameid ega töötada väitekirjade kallal.»

Hollandi politsei sai osale makstud rahast jälile, leides, et see on jõudnud Ukrainas tegutseva rahapesijani.

Prokuratuur arestis 2020. aastal mehe konto, kus oli hulganisti erinevaid krüptovaluutasid, sealhulgas osa Maastricht ülikooli lunarahast.

«Nüüd, enam kui kaks aastat hiljem, kui see raha oli lõpuks võimalik Hollandisse tuua, oli selle väärtus tõusnud 40 000 eurolt poole miljoni euroni,» märkis leht.

Sestap saabki Maastrichti ülikool nüüd tagasi 500 000 eurot.

«See raha ei lähe üldfondi, vaid finantsraskustes õpilaste toetusfondi,» ütles Maastricht ülikooli infotehnoloogia direktor Michiel Borgers.

Küberrünnakuga seotud kriminaalmenetlus kestab veel edasi, lisas De Volkskrant.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles