Kiiev: juttudega Valgevene rünnakust tahetakse külvata paanikat

Copy
Valgevene president Aleksander Lukašenko.
Valgevene president Aleksander Lukašenko. Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

Viimastel päevadel laialt levima hakanud kuuldused Valgevene võimalikust rünnakust Ukraina vastu pole muud, kui Vene propaganda järjekordne spekulatsioon paanika külvamiseks, ütles täna videopöördumises Ukraina presidendikantselei nõunik Mõhhailo Podoljak.

Ta märkis, et Ukraina võimud teavad suurepäraselt kõike sellest «veidrast härrast, kelle perekonnanimi on Lukašenka».

«Me mõistame, et ta tahab olla korraga nii seal kui ka siin – selline omamoodi Truffaldino (tegelane 18. sajandi Itaalia kirjaniku Carlo Goldoni komöödiast «Kahe isanda teener» – BNS). Aga samas saame täpselt aru, mis Valgevene territooriumil toimub, oleme valmis igaks stsenaariumiks, meil on kaitse seisukohast Ukraina-Valgevene piiril kõik valmis,» ütles Podoljak.

Tema hinnangul vajab pigem Moskva kogu seda infot Ukrainas paanika suurendamiseks, tulistades Ukraina linnade pihta tiibrakette ja levitades sellega paralleelselt spekulatsioone, et homme võib alata mingi pealetung.

«Ent muidugi kui härra [Aljaksandr] Lukašenka tahab tõestada, et Valgevene armeed pole olemas, saab ta seda teha. Aga kui tõsiselt rääkida, siis me hoiatame iga ohu eest ette. Ja kordan, oleme valmis igasugusteks stsenaariumideks,» lausus Podoljak.

«Seetõttu töötagem rahulikult selle nimel, et Ukraina võidaks selle sõja ainult omal tingimustel ning et Vene Föderatsiooni enam kunagi Ukraina territooriumil ei oleks!» kutsus ta üles.

Varem on Podoljak öelnud, et Venemaa on Ukraina-vastases sõjas taktikat muutnud. Okupandid jätkavad «raketiterrorit» rahumeelsete linnade suhtes, et hirmutada inimesi ja sundida neid avaldama valitsusele survet, et see teeks Kremlile järeleandmisi.

Alates sissetungi esimestest päevadest on Venemaa rünnanud Ukrainat rakettidega Valgevene territooriumilt.

28. juunil teatas Valgevene sõjaväeõppustest Ukraina piiri lähedal. Ukraina presidendikantselei ülema nõuniku Oleksi Arestovõtši sõnul ei tasu Valgevene rünnakut karta, sest praegu veetakse sealt massiliselt laskemoona Venemaale.

1. juulil pikendas Valgevene sõjaväeõppusi Ukraina piiril.

Lääne-Ukrainas Lvivis valmistutakse samal ajal võimalikuks eskalatsiooniks piiril. Linnapea Andri Sadovoi märkis, et olukord Valgevene-Ukraina piiril on ettearvamatu ja see teeb olukorra raskeks.

Laupäeval arutasid Lvivi sõjaväe- ja tsiviiljuhid tegevuskava võimaliku eskaleerumise puhuks.

Tagasi üles