Palestiinlased andsid USA uurijatele üle ajakirjaniku tapnud kuuli

Copy
Palestiina äärmusrühmitusele Hamas lojaalsete julgeolekujõudude värske liige näitas oma oskusi, kui tõmbas neljapäeval Gaza sektoris Khan Younises politseikooli lõputseremoonial välja raamitud foto tapetud Al-Jazeera ajakirjanikust Shireen Abu Akleh'st.
Palestiina äärmusrühmitusele Hamas lojaalsete julgeolekujõudude värske liige näitas oma oskusi, kui tõmbas neljapäeval Gaza sektoris Khan Younises politseikooli lõputseremoonial välja raamitud foto tapetud Al-Jazeera ajakirjanikust Shireen Abu Akleh'st. Foto: SAID KHATIB / AFP / SCANPIX

Palestiina Omavalitsus andis laupäeval USA kriminalistidele üle kuuli, mis tappis Al-Jazeera ajakirjaniku Shireen Abu Akleh, ütles palestiinlaste peaprokurör.

Omavalitsusele anti kinnitus, et kuuli ei modifitseerita ning see tagastatakse palestiina võimudele niipea, kui uurijad jõuavad järeldustele, ütles Akram Al-Khatib uudisteagentuurile AFP.

Palestiinlased soovivad ameeriklaste abiga liikuda lähemale tüli lahendamisele Iisraeliga.

Abu Akleh sai surma 11. mail Iisraeli haarangus okupeeritud Läänekaldale.

Suurte kogemustega korrespondent Abu Akleh oli tuntud kõikjal araabia maailmas, ta hukkus, kui tegi lugu Iisraeli haarangust Jordani jõe läänekaldal asuvas Jenini põgenikelaagris.

Palestiinlased ja ka Abu Akleh'ga koos võttel viibinud kolleegid ütlevad, et naisajakirjaniku tappis Iisraeli tuli.

Juudiriigi sõdurid ütlevad, et naine sattus risttule alla tulevahetuses relvastatud palestiinlastega ning et võimatu on öelda, kumb pool ta tappis ilma kuuli analüüsimata. Palestiinlased on keeldunud kuuli üle andmast Iisraelile, öeldes, et nad ei usalda juudiriigi võime.

Al-Khatib ütles ka laupäeval, kui andis teada kuuli ameeriklastele üle andmisest, et palestiinlased keelduvad kuuli jagamast iisraellastega.

Al-Khatibi sõnul tervitavad palestiinlased ükskõik milliste rahvusvaheliste ühenduste või ametkondade osalust juurdluses, et «aidata meil kinnitada tõde».

«Oleme veendunud ja kindlad oma juurdluste ja tulemuste üle, milleni oleme jõudnud,» ütles peaprokurör.

Esialgu on selgusetu, mida ameerika eksperdid võivad avastada kuulilt, ilma uurimata Iisraeli relva, mida juudiriigi sõjavägi peab tõenäoliseks laskerelvaks. Esialgu ei ole Iisraeli poolelt tulnud kommentaari, kas nad annaksid võimaliku taparelva ameeriklastele uurimiseks.

USA president Joe Biden peaks lähiajal sõitma Lähis-Ida visiidile.

Palestiina ametnik, kes rääkis The Associated Pressiga anonüümselt, kuna tegu on diplomaatilise asjaga, ütles, et teema tõusetus telefonivestluses Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi ja USA välisministri Antony Blinkeniga. Ta lisas, et mõlemad osapooled väljendasid lootust lahendada teema enne Bideni visiiti piirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles