Gruusia meeleavaldajad nõuavad valitsuse tagasiastumist

Copy
Protest 24. juunil 2019. Foto on illustreeriv.
Protest 24. juunil 2019. Foto on illustreeriv. Foto: VANO SHLAMOV / AFP / Scanpix

Thbilisis toimub täna järjekordne meeleavaldus, kus nõutakse valitsuse tagasiastumist seoses Euroopa Liidu liikmekandidaadi staatusest ilmajäämisega, vahendab BNS. 

Gruusias on toimunud massimeeleavaldused alates juuni lõpust, kui EL-i ülemkogu otsustas Gruusia liitumistaotluse edasi lükata ja sidus selle poliitiliste reformidega. Riigis on puhkenud viimaste kümnendite suurimad meeleavaldused, milles on osalenud kümneid tuhandeid inimesi.

«Nõuame, et [võimupartei rajaja - toim] oligarh Bidzina Ivanišvili loobuks võimust ja annaks selle üle rahvusliku kokkuleppe valitsusele,» kirjutasid meeleavalduse korraldajad Facebookis enne pühapäevast protesti.

Juuni alguses võttis Euroopa Parlament vastu mittesiduva resolutsiooni, milles kutsus EL-i üles kehtestama Ivanišvilile sanktsioone tema «hävitava rolli» eest Gruusia poliitikas ja majanduses, sealhulgas ohtude eest vabale meediale ja ajakirjanike turvalisusele, kirjutab Radio Free Europe. 

«Vaatamata sellele, et tal puudub ametlik poliitiline positsioon, mängib ta riigis endiselt olulist rolli ja arvatakse, et ta kontrollib de facto valitsust ja majandust, kusjuures vähemalt neli valitsuskabineti liiget on Ivanišvili endised töötajad või lähedased kaastöötajad, sealhulgas peaminister, kes oli tema isiklik abi,» kirjutas Euroopa Parlament. 

«Sellegipoolest jääb oluliseks väljakutseks eeskätt liiga lõhestunud poliitiline areen tõttu,» kirjutas komisjon. «Selle poliitilise polariseerumisega on vaja kiiresti tegelda ja tugevdada demokraatlikku järelevalvet.»

Euroopa Komisjon annab selle aasta lõpus Gruusiale välja eduaruande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles