Rootsi peaminister keeldus tõrjuma Türgi väiteid NATO-kokkuleppe kohta

Copy
Rootsi peaminister Magdalena Andersson esinemas Gotlandi saarel Visbys.
Rootsi peaminister Magdalena Andersson esinemas Gotlandi saarel Visbys. Foto: Henrik Montgomery / TT / AFP / Scanpix

Rootsi peaminister Magdalena Andersson keeldus täna tõrjuma Türgi väidet, et Stockholm lubas deporteerida Ankara soovitud isikud osana Rootsi jõupingutustest ühineda NATOga.

Ajakirjanike küsimustest ja Rootsis elavate kurdide ja türgi pagulaste murest hoolimata ei ole Andersson öelnud, kas selline lubadus anti Ankarale, et see loobuks vastuseisust Rootsi ühinemisele alliansiga.

«Ma olen olnud minister kaheksa aastat ja ma pole kunagi rääkinud sellest, mida on öeldud läbirääkimiste ruumis,» ütles Andersson Gotlandi saarel. «See paneb mind praegu veidi raskesse olukorda.»

NATO Madridi tippkohtumise kõrvalt sõlmisid Rootsi ja Soome kokkuleppe, milles lubasid põhjalikult uurida Türgi väljaandmistaotlusi.

Lubadust isikuid välja anda ei ole ametlikult antud ning Soome ja Rootsi on sestpeale kinnitanud, et kogu protsess on võimude ja sõltumatute kohtute pädevuses.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan väitis NATO tippkohtumise lõpus neljapäeval, et Rootsi andis «lubaduse» anda välja «73 terroristi». Ta ähvardas blokeerida Rootsi NATO-liikmesuse, kui Stockholm lubadusi ei täida.

Andersson, kellelt püüti pühapäeval mitu korda saada vastust, kas selline lubadus anti, kordas vaid Stockholmi seisukohta.

Ta ütles, et Rootsi jätkab enda seaduste ja rahvusvahelise õiguse austamist, ühtegi Rootsi kodanikku välja ei anta ning otsuse langetavad sõltumatud võimud ja kohtud.

«Kui te ei ole seotud terroritegevusega, ei ole mingit vajadust muretsemiseks,» lausus Andersson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles