Usbekistani president: Karakalpakkia rahutustes oli inimohvreid

Copy
Šavkat Mirzijojev.
Šavkat Mirzijojev. Foto: MUKHTAR KHOLDORBEKOV / REUTERS / Scanpix

Usbekistani president Šavkat Mirzijojev teatas täna ohvritest nii tsiviilisikute kui ka korrakaitsjate hulgas riigi autonoomses Karakalpakkia piirkonnas, kus puhkesid meeleavaldused põhiseadusreformi vastu, vahendab BNS. 

«Kahjuks on hukkunud tsiviilisikuid ja korrakaitsjaid,» kinnitas Usbekistani president Šavkat Mirzijojev pühapäeval Karakalpakkias peetud kõnes, mille tema pressiteenistus Telegramis edastas. Hukkunute arvu ega surma põhjuseid president ei täpsustanud.

Usbekistan kehtestas laupäeval riigi vaeses läänepiirkonnas kuu aega kestva eriolukorra, kuna reedel olid seal tänavaile tulnud tuhanded inimesed, et avaldada meelt põhiseadusreformi vastu. Muudatustega taheti võtta vabariigilt senine autonoomia ja põhiseaduslik õigus Usbekistanist referendumi teel lahku lüüa.

Selle järel on Mirzijojev lubanud need punktid lähikuudel rahvahääletusele minevast põhiseaduse projektist välja võtta.

Mirzijojev käis pühapäeval teist korda kahe päeva jooksul Karakalpakkias.

«Rühm valeloosungite taha varjunud inimesi võitis kodanike usalduse, eksitas neid, ei allunud võimude seaduslikele nõudmistele, põhjustas kaose ning püüdis hõivata kohalike valitsusorganite hooneid,» rääkis president kohalikele seadusandjatele.

Ta väitis, et mitmed rühmitused püüdsid hõivata Karakalpakkia pealinna Nukusi siseasjade osakonda ja riigikaitseosakonda eesmärgiga saada enda kätte relvad.

«Oma arvulist üleolekut ära kasutades ründasid need mehed korrakaitsjaid, peksid neid rängalt ja tekitasid raskeid vigastusi,» lisas president.

Pärast muudatuste sisu avalikustamist eelmisel nädalal on Karakalpakkias olnud märkimisväärseid internetikatkestusi

Karakalpakkia ehk Karkalpakistan on nime saanud sealse karakalpaki rahva järgi.

Karakalpakke elab palju Nukusis, kus protestid aset leidsid, kuid kokku on nad riigi kahe miljoni elanikuga lääneosas vähemuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles