Amazonase vihmametsi hävitati esimese poolaasta jooksul rekordiliselt (1)

Copy
Vihmametsa raadamine Brasiilia Amazonase piirkonnas.
Vihmametsa raadamine Brasiilia Amazonase piirkonnas. Foto: Evaristo Sa / AFP / Scanpix

Brasiilia Amazonase ala metsahävitus saavutas 2022. aasta esimesel poolel rekordilise taseme, teatas riiklik kosmoseagentuur INPE.

Maailma suurim troopiline vihmamets kaotas selle aasta algusest alates 3750 ruutkilomeetrit džunglit, mis on rängim poolaasta kaotus alates ajast, mil INPE asus metsakaotuse mahtu satellitide abil hindama.

Senine halvim tulemus 3605 ruutkilomeetrit raadatud metsa pärineb läinud aasta esimesest poolaastast.

Käesolev aasta on Amazonase vihmametsadele halvim alates 15 aastat tagasi toimunud metsatulekahjudest.

Raadamise kuurekordid olid nii jaanuaris kui ka veebruaris, mil metsa raiutakse tavaliselt vähem, ning samuti aprillis.

INPE satelliidid tuvastasid Amazonase alal ka enam kui 2500 tulekahju, mis on suurim arv alates 2007. aastast, mil juunis registreeriti üle 3500 tulekahju. Mulluse juunikuuga võrreldes kasvas tulekahjude hulk 11 protsenti.

«Kuivuse hooaeg on Amazonases vaevu alanud ja me lööme juba praegu keskkonna hävitamise rekordeid,» ütles Greenpeace Brazili esindaja Cristiane Mazzetti.

Keskkonnakaitsjad ja opositsioon süüdistavad president Jair Bolsonaro valitsust poliitikates, mis julgustavad suurettevõtteid keskkonnakahjulikele tegevustele.

Bolsonaro on soodustanud kaitsealadel kaevandamist ja põllumajandustegevust.

Samuti süüdistavad kriitikud teda toetuses ebaseadusliku metsaraadamisega seotud kullaotsijate, põllumeeste ja metsakaubitsejate karistamatule tegevusele.

Valitsuse peamine keskkonnakaitseasutus kasutas eelmisel aastal vabaühenduse Climate Observatory andmetel ära vaid 41 protsenti oma järelevalve teostamiseks mõeldud eelarvest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles