Putin andis käsu Luhanski hõivamise järel jätkata pealetungi Ukrainas (3)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin tänasel kohtumisel kaitseminister Sergei Šoiguga.
Venemaa president Vladimir Putin tänasel kohtumisel kaitseminister Sergei Šoiguga. Foto: Mihhail Klimentejev/Sputnik/Kreml/EPA/Scanpxi

Vene president Vladimir Putin andis täna kaitseminister Sergei Šoigule korralduse jätkata pealetungi Ukrainas pärast kontrolli võtmist kogu Luhanski oblasti üle.

«Sõjaväeüksused, sealhulgas ida- ja lääne grupeering peavad täitma oma ülesandeid vastavalt eelnevalt kinnitatud plaanidele,» ütles Putin Šoigule. «Loodan, et kõik jätkub samas suunas, nagu see toimus seni Luhanskis.»

Šoigu ütles nädalavahetusel Putinile, et Vene väed on saavutanud kontrolli kogu Luhanski oblasti üle, mis on Kremli jaoks suur võit rohkem kui neli kuud pärast seda, kui selle juht saatis väe Ukrainasse.

Putin ütles täna Šoiguga kohtudes, et «Luhanski sõjategevuses osalenud üksused peavad loomulikult puhkama ja oma lahinguvõime uuesti üles ehitama».

Ukraina relvajõud teatasid pühapäeval, et üksused taandusid riigi idaosas asuvast strateegilise tähtsusega Lõssõtšanski linnast pärast nädalaid kestnud ägedaid lahinguid pealetungivate Vene vägedega.

«Selleks, et säästa Ukraina kaitsjate elusid, võeti vastu otsus taanduda,» ütlesid relvajõud avalduses, lisades, et Vene vägedel on ülekaal nii elavjõus kui sõjatehnikas.

Luhanski oblasti kuberner Serhi Haidai ütles esmaspäeval, et Ukraina vägi taandus linnast vältimaks ümberpiiramist.

«Lõssõtšanski ümberpiiramise oht oli olemas,» ütles Haidai The Associated Pressile, lisades, et Ukraina sõdurid oleksid suutnud veel mitu nädalat hoida linna, ent pidanuks maksma selle eest tõenäoliselt liiga kõrget hinda.

«Meil õnnestus läbi viia koondatud taandumine ja evakueerida kõik haavatud,» ütles Haidai. «Võtsime tagasi kogu tehnika, nii et sellest vaatenurgast oli taandumine korraldatud hästi.»

Ukraina kindralstaap teatas, et okupandid koondavad nüüd oma pingutused Donetski oblastile, millest pool on Venemaa väe kontrolli all.

Samuti on Vene armee hoogustanud suurtükituld Ukraina oluliste tugipunktide pihta Slovjanskis ja Kramatorskis, mis asuvad sügavamal sisemaal Donetski oblastis.

Briti kaitseministeeriumi esmaspäevane luurebriif toetas Ukraina sõjaväe hinnangut, märkides, et Vene vägi keskendub nüüd pea täie kindlusega Donetski hõivamisele.

Ministeeriumi hinnangul on lahingutegevus Donbassis olnud «rusuv ja kulutav» ning olukord ei tohiks sealkandis lähinädalatel suuresti muutuda.

Ehkki Vene armeel on suur ülekaal tulejõus, ei ole neile sõjaväeanalüütikute sõnul mingit märkimisväärset ülekaalu sõdurite arvus. See tähendab, et Moskval pole ressurssi võtta kiirelt oma kontrolli alla suuri alasid ja edeneda suudetakse vaid aeglaselt, tuginedes peamiselt tugevale suurtüki- ja raketitulele Ukraina kaitsepositsioonide nõrgestamiseks.

Õhtuses videopöördumises tunnistas president Volodõmõr Zelenskõi Ukraina üksuste taandumist Lõssõtšanskist, ent lubas, et sõdurid võtavad peagi need alad tagasi.

«Kui meie kaitsevägi juhatus tõmbab inimesi tagasi teatud punktidest rindel, kus vaenlasel on suurim tuleülekaal, eriti käib see Lõssõtšanski kohta, siis see tähendab üht: me tuleme tagasi tänu oma taktikale, tänu kaasaegsete relvade suurenenud varule,» sõnas Zelenskõi.

Donbassi rindelt saabuvad Ukraina sõdurid kirjeldavad olukorda «apokalüptilisena».

Briti kaitseministeerium lisas veel oma luureraportis, et Venemaa jätkab Ukraina sadamalinnale Odessa blokeerimist ning tõkestab vilja eksporti. Prognoosi kohaselt ulatub Ukraina põllumajandussaaduste eksport sel aastal vaid 35 protsendini 2021. aasta tasemest.

Putin kirjutas 21. veebruaril alla seadlusele, millega tunnustati Donetski ja Luhanski rahvavabariigi iseseisvust ning 24. veebruaril teatas ta «sõjalise erioperatsiooni» algusest Ukrainas.

Vastuseks on paljud riigid kehtestanud Venemaa vastu ulatuslikud sanktsioonid. Hulk riike tarnib Ukrainale relvi ja varustust.

Pärast seda, kui Venemaa loobus pärast Ukraina visa vastupanu esialgsest eesmärgist vallutada pealinn Kiiev, koondas Moskva oma jõupingutused täieliku kontrolli saavutamisele Ida-Ukraina Donetski ja Luhanski oblasti üle.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles