Poola opositsiooniliider: tõeline jumalausklik ei hääletaks võimupartei poolt (1)

Postimees
Copy
Poola Kodanikuplatformi (PO) juht ja opositsioonipoliitik Donald Tusk.
Poola Kodanikuplatformi (PO) juht ja opositsioonipoliitik Donald Tusk. Foto: IMAGO / MARCIN BANASZKIEWICZ / FOTONEWS / SCANPIX

Eile toimunud Kodanikuplatformi (PO) parteikongressil teatas Poola opositsioonipoliitik Donald Tusk, et temale sarnaselt tõelised jumalausklikud ei hääletaks võimul oleva rahvuslik-konservatiivse ja katoliku kirikuga lähedase Seaduse ja Õigluse (PiS) partei poolt, vahendas Poola meediaväljaanne NFP.

«Kui usute Jumalasse, ei hääleta te [võimul oleva – toim] PiS-i poolt – nii lihtne see ongi,» kuulutas Tusk, pälvides aplausi peaaegu 6000 toetajalt. «Ma ütlen seda kristlasena,» rõhutas ta.

Tusk kritiseeris valitsuse ja Poola katoliku kiriku karmikäelist aborti ja seksuaalkasvatust piiravat poliitikat ning lubas võimule saades luua liberaalsema ühiskonna.

Kodanikuplatformi (PO) on kritiseeritud katoliikliku elanikkonna valima meelitamises konservatiivsete lubadustega, aga võimule pääsedes eelistatakse liberaalsema seadusandluse loomist. 

«Nad on loonud põrgu naistele ja nad loovad põrgu meie tütardele ja tütretütardele - Jumalat armastades ei saaks te PiS-i poolt hääletada,» lisas Tusk eilses kõnes.

Isad ja vanavanemad peaksid oma perekonna naisliikmetega suhtlema, et nende vaatenurki paremini mõista, andis Tusk valijatele nõu. «Kuidas te saate kristlastena hääletada [Pis-i] valede, varguste, põlguse ja vihkamise poolt,» küsis opositsiooniliider.

Tusk on religiooniga seotud küsimusi võimupartei ründamise viisina kasutanud ka varem. Oma esimesel suuremal pressikonverentsil süüdistas ta PiS-i ja katolikke usuliidreid kiriku hävitamises ja poliitiliseks tööriistaks muutmises.

Donalt Tusk lubas võimule pääsedes viivitamatult ellu viia kiriku lahutamise riigivõimust ning väitis, et märkimisväärne osa vaimulikkonnast koosneb nüüd valitsuse funktsionääridest, vahendab meediaväljaanne Notes from Poland.

Eilsel parteikonverentsil täpsustati «Pakett Naistele» sisu, milles lubatakse valimisvõidu korral tasuta rasestumisvastaseid vahendid, looteuuringuid ja IVF-ravi, lisaks lubatakse tühistada PiS-i otsus teha varast rasestumist katkestavad abordipillid kättesaadavaks ainult retsepti alusel.

Valimisprogrammis lubab Tusk seadustada abordi läbiviimise kuni 12. rasedusnädalani, kui see toimub naise soovil ja konsulteeritud on arsti ja psühholoogiga. See tühistaks Poola karmi aborti piirava seadusandluse.

«Seisame iga Poola naise kaitse eest – nii suurlinnadest, väikelinnadest kui ka väikestest kommuunidest pärit naiste eest,» märkis eilsel ülesastumisel parlamendiliige Aleksandra Gajewska.

«Tusk väitis silmakirjalikult, et on kristlane, kutsudes samal ajal üles lapsi abordiga tapma – ta teeb ja ütleb mida iganes, et võimule pääseda,» kommenteeris Poola riigitelevisiooni veebipõhiste uudiste juht Samuel Pereira.

Järgmised parlamendivalimised on Poolas 2023. aasta sügisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles