ÜLEVAADE ⟩ Euroopameelsed protestijad lubavad jätkata seni, kuni Gruusia saab uue valitsuse (1)

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Naine lehvitab Gruusia lippu Euroopa Liiduga ühinemist toetaval meeleavaldusel 3. juulil Thbilisis. 
Naine lehvitab Gruusia lippu Euroopa Liiduga ühinemist toetaval meeleavaldusel 3. juulil Thbilisis. Foto: VANO SHLAMOV/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu otsus Gruusiale mitte anda vallandas riigis protestilaine, millega nõutakse peaminister Irakli Garibašvili tagasiastumist ja uue laiapõhjalise valitsuse moodustamist.

Meeleavaldajate soov on moodustada valitseva partei, opositsiooni ja kodanikuühiskonna kokkuleppel ajutine «tehnilise rahvusliku koostöö valitsus», mis tagaks Euroopa Komisjoni soovituste elluviimise ja ELi kandidaadistaatuse saamise.

Komisjoni hinnangust Gruusiale alguse saanud protestiliikumistel, mille loosung on «Koju Euroopasse», osalevad kümned tuhanded inimesed. Suurimast, 20. juuni meeleavaldusest võttis osa eri andmeil 50 000 kuni 120 000 inimest.

Protestijad on pettunud ja vihased, et Gruusia valitsus pole näinud piisavalt vaeva reformide läbiviimisel. Opositsioon heidab valitsusele ette ka korruptsiooni ja venemeelsust. Liikumise ühe juhi Šota Digmelašvili sõnul on võimulolijad rikkunud riigi põhiseadust, mis käsib valitsusel teha kõik, et tagada Gruusia lõimumine Euroopaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles