NATO alustas Soome ja Rootsi liikmesuse ratifitseerimise protsessi

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Eduardo Parra/Zuma Press/Scanpix

NATO alustas täna ametlikult Soome ja Rootsi liikmesuse ratifitseerimise protsessi, ütles alliansi juht Jens Stoltenberg.

«See on hea päev Soomele ja Rootsile ning hea päev NATO-le,» ütles Stoltenberg pressikonverentsil koos Rootsi ja Soome välisministritega.

«Kui laua taga on 32 riiki, oleme veel tugevamad ja meie inimesed veel enam kaitstud ajal, mil seisame vastamisi aastakümnete suurima julgeolekukriisiga,» lisas ta.

NATO peasekretär võttis sõna enne kohtumist, kus NATO 30 liikmesriigi suursaadikud peaks andma allkirja ühinemisprotokollidele, sillutades tee liikmesuse ratifitseerimisele, mis võtab kuid.

«Oleme meeletult tänulikud tugevale toetusele, mida meie ühinemine on liitlastelt pälvinud,» ütles Rootsi välisminister Ann Linde.

«Oleme veendunud, et meie liikmesus tugevdab NATOt ja suurendab Euro-Atlandi piirkonna stabiilsust,» lisas ta.

Rootsi ja Soome teatasid kavatsusest senisest neutraalsuspoliitikast loobuda ja NATO liikmesust taotleda pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale.

NATO läinudnädalasel tippkohtumisel Madridis kiideti heaks kahe riigi allianssi kutsumine, kui Türgi võitis kätte järeleandmised oma tõstatatud muredele ja sai USA-lt lubaduse saada uusi lennukeid.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas Rootsit ja Soomet varjupaiga pakkumises kurdi mässulistele ja «terrorismi» soodustamises.

Samuti nõudis ta, et riigid tühistaks relvaembargo, mis kehtestati, kui Türgi 2019. aastal Süüriasse tungis.

Erdoğan on samas rõhutanud, et võib Rootsi ja Soome ühinemise endiselt vetostada, kui nad ei pea kinni lubadustest, mille sisu täielikult ei avaldatud, kuid mis võivad hõlmata väljaandmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles