NATO maad konkureerivad Soome ja Rootsi liitumise esimese heakskiitja aule

Postimees
Copy
Eile NATOga liitumise protokolli allkirjastamise järel peetud pressikonverentsil olid ühtmoodi rõõmsas tujus nii Soome välisminister Pekka Haavisto (vasakul), tema Rootsi ametikaaslane Ann Linde (paremal) kui ka NATO peasekretär Jens Stoltenberg (keskel).
Eile NATOga liitumise protokolli allkirjastamise järel peetud pressikonverentsil olid ühtmoodi rõõmsas tujus nii Soome välisminister Pekka Haavisto (vasakul), tema Rootsi ametikaaslane Ann Linde (paremal) kui ka NATO peasekretär Jens Stoltenberg (keskel). Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

NATO alustas eile ametlikult Soome ja Rootsi liikmesuse ratifitseerimise protsessi, kui kaks Põhjamaad ning alliansi riikide esindajad kirjutasid Brüsselis alla ametlikele ühinemisprotokollidele.

«See on ajalooline päev Soomele, Rootsile, NATO-le ja Euro-Atlandi julgeolekule,» lausus pärast protokollide allkirjastamist peetud pressikonverentsil NATO peasekretär Jens Stoltenberg. «Soome ja Rootsi annavad tugeva ja tähtsa panuse meie allianssi. Meie väed on koostalitlusvõimelised. Nad on aastaid koos treeninud, harjutanud ja teeninud. Me jagame samu väärtusi. Ja meil on Läänemerel ja kaugemalgi samad väljakutsed.»

Kui eeldatavasti võtab ühinemisprotokollide heakskiitmine kõigis 30 NATO riigis aega mitu kuud, siis Eesti võib liidu laienemisele rohelise tule anda juba täna, mil riigikogu koguneb erakorralisele istungile asja arutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles