Rahandus- ja terviseminister astusid protestiks Johnsoni vastu tagasi

Copy
Briti rahandusminister Rashi Sunak.
Briti rahandusminister Rashi Sunak. Foto: DANIEL LEAL

Briti rahandusminister Rishi Sunak teatas teisipäeval oma tagasiastumisest pärast peaminister Boris Johnsonit tabanud kriitikat seoses sellega, kuidas ta lahendas oma vanema kolleegi siivutut käitumist puudutanud skandaali.

«Avalikkus eeldab õigustatult, et valitsust juhitakse korralikult, asjatundlikult ja tõsiselt,» kirjutas Sunak oma lahkumisavalduses. «Mõistan, et see võib olla minu viimane ministritöö, kuid usun, et need standardid on väärt võitlemist ja seetõttu astun tagasi.»

Eelnevalt oli ameti mahapanekust teatanud tervishoiuminister Sajid Javid. Johnsonile saadetud lahkumisavalduses ütles Javid, et «mulle on selge, et teie juhtimisel see olukord ei muutu – ja seetõttu olete kaotanud ka minu usalduse».

Konservatiivide parlamendiesindaja Christopher Pincher astus 30. juunil tagasi, kui oli pidutsedes üle piiri läinud ja käperdanud eraklubis kaht meest. Teda on ka mitu aastat varem kohatus käitumises süüdistatud.

Briti endine Brexiti-minister David Frost teatas Twitteris, et toetab mõlema ministri lahkumist ning usub, et Suurbritannia ja konservatiivide huvides oleks uus liider.

Mõlemad ministrid teatasid tagasiastumisest vaid mõni minut pärast seda, kui peaminister Johnson ütles televisioonis edastatud intervjuukatkes, et teadis juba 2019. aastal Pincheriga seonduvast ja tema käitumise kohta esitatud kaebusest.

Johnsoni väitel oli juhtum leidnud lahenduse. Peaministri sõnul tegi ta vea, kui ei tegutsenud selle juhtumi suhtes ning süüdistustele vaatamata nimetas Pincheri parteis kõrgele ametikohale.

Briti uueks rahandusministriks saab Nadhim Zahawi

Suurbritannia uus rahandusminister Nadhim Zahawi.
Suurbritannia uus rahandusminister Nadhim Zahawi. Foto: Justin Tallis/AFP/Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson nimetas teisipäeva õhtul uueks rahandusministriks Iraagi päritolu Nadhim Zahawi.

Downing Street teatas, et kuninganna Elizabeth II kiitis seni haridusministriks olnud Zahawi ametissenimetamise heaks.

Zahawi tuli Suurbritanniasse lapsena koos oma kurdidest vanematega, oskamata sõnagi inglise keelt.

55-aastane Zahawi asutas prominentse gallupifirma YouGov ning tegutses aktiivselt Londoni konservatiivide poliitikas, enne kui sai 2010. aastal parlamendisaadikuks.

Ta pälvis laialdast tunnustust, juhtides koroonavaktsiinide laialijagamist Suurbritannias.

Johnson nimetas uueks haridusministriks Michelle Donelani.

Senine rahandusminister Rishi Sunak astus teisipäeva õhtul ametist tagasi protestiks selle vastu, kuidas valitsusjuht lahendas oma kolleegi Christopher Pincheri siivutut käitumist puudutanud skandaali. Lisaks Sunakile teatas tagasiastumisest ka terviseminister Sajid Javid.

AFP/BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles