Draghi tõstatas kohtumisel Erdoğaniga inimõiguste tähtsuse teema

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Itaalia peaminister Mario Draghi 5. juulil Ankaras.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Itaalia peaminister Mario Draghi 5. juulil Ankaras. Foto: Ansa / Chigi' palee pressiteenistus / Filippo Attili / Scanpix

Itaalia peaminister Mario Draghi teatas eile, et ta tõstatas Ankaras Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga kohtudes inimõiguste tähtsuse teema.

Draghi viis suure valitsusdelegatsiooni Ankarasse aasta pärast seda, kui oli nimetanud Erdoğani diktaatoriks ning saanud Türgi veteranliidrilt kindla tagasilöögi.

Nende konflikt süvenes diplomaatilise tüliga istekohtade paigutuse pärast Erdoğani kohtumisel Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga.

Draghi ja Erdoğan on sestpeale suhelnud tippkohtumiste kõrvalt Roomas ja Brüsselis.

Nende eilne kokkusaamine Ankaras oli aga esimene ametlik kohtumine alates tülist.

Erdoğan tervitas Draghit isiklikult suurejoonelisel tseremoonial presidendipalees ja mõlemad liidrid naeratasid.

Seejärel teatasid nad üheksa kokkuleppe allkirjastamisest, mille eesmärk on suurendada kaubandus- ja sõjalist koostööd kahe Vahemere-äärse riigi vahel.

Draghi ütles hiljem, et tõstatas inimõiguste teemad ning Türgi lahkumise eelmisel aastal Istanbuli konventsioonist, mis võitleb naistevastase vägivallaga.

«Meie jutuajamises arutasime ka inimõiguste tähtsust,» ütles Itaalia peaminister. «Ma julgustasin president Erdoğani taasühinema Istanbuli konventsiooniga.»

Erdoğan ei vastanud Draghi kommentaaridele, kuid avaldas lootust, et Itaalia näitab «tugevamat» toetust Türgi takerdunud püüdlusele ühineda Euroopa Liiduga.

Draghi ja Erdoğan kinnitasid toetust diplomaatilise lahenduse leidmisele Ukraina sõjas ja teraviljatarnete jätkumisele üle Musta mere.

Erdoğani sõnul loodab ta lähipäevil hoogustada kõnelusi Venemaa ja Ukrainaga teravilja teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles