Valgevene tahab võtta välismaale sõitnud võimuvastastelt kodakondsuse

Copy
Meeleavaldaja Minskis koos Valgevene opositsiooniliikumise sümboliks saanud lipuga.
Meeleavaldaja Minskis koos Valgevene opositsiooniliikumise sümboliks saanud lipuga. Foto: STRINGER/EPA/Scanpix

Valgevene seadusandjad teevad ettepaneku võtta kodakondsus praeguse valitsuse riigist lahkunud vastastelt väidetava seotuse pärast äärmusluse või riigi kahjustamisega.

«Üks ekspertide pakutud uuendusi on kehtestada reegel, mis jätab ilma kodakondsusest, kui Valgevene kohus on kinnitanud isiku osalemist ekstremistlikus tegevuses või tõsise kahju tekitamises riigi huvidele, kui selline isik viibib väljaspool Valgevenet,» ütles parlamendi ülemkoja esimees Natalja Katšanova.

Ülemkoja pressiteenistus teatas, et eelnõu on suunatud riigi julgeoleku, sotsiaal-poliitilise süsteemi stabiilsuse ja Valgevene Vabariigi riigistruktuuri põhiseaduslike aluste tagamisele.

Valgevenes kestsid pärast 9. augustit 2020 üle kuue kuu massimeeleavaldused presidendivalimiste tulemuste vastu, mille võitjaks kuulutati 1994. aastast seda ametit pidanud Aljaksandr Lukašenka.

Opositsioon ei tunnistanud valimistulemusi, pidades neid võltsituks. Meeleavaldajad nõudsid Lukašenka tagasiastumist, poliitvangide vabastamist ja uute valimiste korraldamist.

Seejärel aktsioonid Valgevene julgeolekujõudude julma mahasurumise tõttu sisuliselt katkesid. Paljud opositsionäärid olid sunnitud välismaale minema. Euroopa Liit ja USA ei tunnista Lukašenkat Valgevene legitiimse presidendina ja riigi vastu on kehtestatud sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles