Soome on ELi sanktsioonide tõttu konfiskeerinud ligi tuhat Venemaa kaubavagunit

Copy
Venemaa kaubarong Leedu-Kaliningradi piiril.
Venemaa kaubarong Leedu-Kaliningradi piiril. Foto: Valda Kalnina/EPA/Scanpix

Soome on Euroopa Liidu sanktsioonide tõttu konfiskeerinud ligi tuhat Venemaa ettevõtetele kuuluvat kaubavagunit, teatas Soome riiklik raudteeettevõte VR.

Kui Soome Raudteeettevõte VR asus seoses Euroopa Liidu aprillis kehtestatud sanktsioonidega Venemaa söetarnetele vähendama raudteeliiklust Venemaaga, konfiskeerisid kohtutäiturid 865 Venemaalt pärit kaubavagunit, selgub Venemaa Raudtee tänase kuupäevaga kirjast transpordiministeeriumile.

Soome kohtutäituriamet ütles Reutersile, et on ELi sanktsioonide täitmiseks külmutanud paarikümne Venemaa ja Valgevene füüsilise- ja juriidilise isiku, sealhulgas transpordiettevõtte vara vähemalt 82 miljoni euro väärtuses.

VR-i pressiesindaja Taina Kuitunen kinnitas e-kirjaga, et Soomes on praegu umbes 800 sanktsioonide alla kuuluvaid (kauba)vaguneid ja, et ettevõte püüab konfiskeerimata vagunid Venemaale võimalikult kiiresti tagasi saata.

VR-i logistikajuhataja ütles märtsis Soome meediale, et Soomes oli kaubavahetuse piiramise otsuse ajal umbes 5000 Venemaa raudteevagunit ja kuigi tema ettevõte soovis need tagasi saata, käskisid kohtutäiturid osa neist konfiskeerida.

Konfiskeeritud vagunid kuuluvad ettevõtetele, mis on kas otseselt ELi sanktsioonidest mõjutatud või mille aktsionärid loobusid kontrollist, sest neid tabasid Ukraina sõja tõttu sanktsioonid.

Uralchem-Trans, mille endine omanik Dmitri Mazepin loovutas kontrolli pärast ELi sanktsioonide alla sattumist märtsis, ei vastanud Reutersi kommentaaritaotlusele ja riiklik liisingufirma GTLK, mis on ELi sanktsioonide all, keeldus samuti olukorda kommenteerimast.

Rusagrotrans, mis on osa Demetra Holdingist, mille üle sanktsioonide all kannatanud Venemaa riigipank VTB loovutas veebruaris kontrolli teistele investoritele, keeldus samuti kommentaaridest.

Neljas ettevõte, kelle autod konfiskeeriti, Alpha Leasing, on esitanud Soome kohtule kaebuse Soome kohtutäiturite ebaseadusliku tegevuse tõttu, ütles ettevõtte äritegevuse juht Andrey Barkov. Alpha Leasing on sanktsioonide all kannatava Alfa Banki üksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles