Briti meedia: ministrid nõuavad Johnsonilt tagasiastumist (1)

Copy
Boris Johnsoni vastased meeleavaldajad Londonis.
Boris Johnsoni vastased meeleavaldajad Londonis. Foto: Cinzia D'Ambrosi / ZUMA Press Wire Service / Scanpix

Briti kabinetiministrid kogunesid kolmapäeva pärastlõunal Downing Streetile, et nõuda peaminister Boris Johnsonilt valitsust tabanud tagasiastumislaine järel ameti mahapanemist.

Ministrid ootasid Johnsoni naasmist kaks tundi kestnud aruandmiselt parlamendi komisjonis, edastasid BBC, Sky News ja teised väljaanded.

Võimuohjad on 58-aastase peaministri käest libisemas alates teisipäeva õhtust, kui ameti panid maha rahandusminister Rishi Sunak ja tervishoiuminister Sajid Javid.

Mõlemad ütlesid, et ei suuda enam taluda kuude viisi kestnud «skandaalikultuuri», mis on saatnud Johnsonit muu hulgas seoses koroonapidudega Downing Streetil.

Parlamendi komisjonis ja sellele eelnenud parlamendi infotunnis vandus Johnson, et jääb ametisse.

Küsimusele teda ootava ministrite delegatsiooni kohta vastas ta: «Ma ei tee otsereportaaži poliitiliste sündmuste kohta. Lähme riigi juhtimisega edasi.»

«Mida me vajame, on stabiilne valitsus, teineteise armastamine konservatiividena, prioriteetidega tegelemine. See on see, mida peame tegema.»

Javid kutsus varem ka teisi ministreid tagasi astuma, öeldes, et «probleem algab ladvast ja ma ei usu, et see muutub».

«Ja see tähendab, et muutuse peavad läbi viima need, kes on positsioonis seda teha, kellel on vastutus.»

Tema pöördumise järel hõiguti alamkojas «hüvasti, Johnson». Enamik toorisid oli vait, kui Johnson siunas infotunnis opositsioonilisi leiboriste. Mõned vangutasid pead.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles